Холивудската актриса, режисьор и сценарист Анджелина Джоли получи своя приз „Джийн Хершолт“ за личния си принос в хуманитарна дейност.


Джоли пристигна в прекрасна черна рокля, придружена от съпруга си Брад Пит и сина им Мадокс

Таз годишната церемония по награждаването на най-престижните в света на киното златни статуетки се състоя в увеселителния център „Холивуд енд Хайленд“. Носителите на наградите „Джийн Хершолт“ се определят от членовете на комисията на Академията.

Първата статуетка от съществуването на наградите е връчена през 1957 год., Джоли е 36-та носителка на тази награда. Тя е посланик на добра воля на Върховния комисар по проблемите на бежанците към ООН. Посетила е десетки страни, в които е имало хуманитарни катастрофи: Косово, Кения, Йордания и други.


Журналистите не пропуснаха да отбележат нежната целувка от съпруга ѝ, получена след получаване на приза, както и чудесната и форма след отстраняване на млечните жлези.

Американската киноакадемия връчи почетен „Оскар“ за особени заслуги в кинематографията и на:

- актрисата Анджела Лансбъри, известна на зрителите с участието си в ролята на детектив Джесика Фретчър в сериала „Убийство по сценарий“

- комикът Стив Мартин, който достига върха на своята кариера през 80-те години на миналия век. Сред най-известните му филми са „Роксан“ и „Деца на килограм“.

- художникът на костюми Пиеро Този, който е направил костюмите за филмите на легендите Лукино Висконти, Виторио де Сика и Франко Дзефирели. Той не успя да вземе участие в церемонията и неговия „Оскар“ бе приет от негов представител.