Ане Франк или Анелизе Мари Франк е родена на 12-ти юни 1929 година, а жизненият ѝ път приключва на 31 март 1945 година. 

Ане е известна с книгата дневник, която пише, докато заедно със семейството си се укриват от немците по време на Втората световна война. 

Дневникът на Ане Франк е открит след смъртта ѝ. Той се превръща в една от най-четените книги на всички времена. За съжаление, Ане не успява да види успеха на книгата си "Задната къща", защото умира в концентрационен лагер през 1945 година, след като семейството ѝ е предадено, скривалището им е разкрито и цялото семейство е изпратено в различни лагери.

Малката Ане живее на тавана, но умът ѝ броди из целия свят. Ето и някои цитати от "Задната къща", които я превръщат в една от най-значимите книги на 20 век.

"Но едно нещо вече зная и то е: човек се опознава добре едва когато поне веднъж си се скарал истински с него. Едва тогава можеш да съдиш за характера му."

"Дали някой родител някога е успял да задоволи напълно децата си?"

"Сълзите могат да донесат такова облекчение!"

"О, тъжно е, много тъжно, че за кой ли път вече се потвърждава старата истина: ,,За това, което един християнин направи, отговаря само той, за това, което е направил един евреин, са виновни всички евреи."

"О, колко е трудно да бъдеш наистина силен и смел във всяко отношение!"

"Нейният съвет за издръжливост е: ,,Мисли за нещастието по света и бъди благодарна, че не си сполетяна от него!" Моят съвет е: ,,Излез навън, на полето, на слънце сред природата, излез и потърси щастието в себе си и в доброто! Мисли за всичко красиво, което съществува и е в теб, и бъди щастлива!"

"Не се плаша от нищо освен от собствените си недостатъци."