Слънчево изгаряне или как да оцелеем през лятната ваканция след болезнен старт?

Слънцето е чудна, живителна, но и опасна сила, ако не взимаме подходящите мерки. Не бива да го подценяваме, особено ако сме усетили парещата болка по тялото... дори и да сме си мислели, че сме на безопасно място под трептящата сянка на някой чадър.

Независимо дали сте изгорели въпреки опитите си за защита или защото сте искали перфектния тен, въпросът на дневен ред е какво да правите през останалото време от ваканцията? Ето няколко идеи: 

С книга в ръка под дебела сянка

Идеална за почивката на плажа е книга, която разведрява настроението и е лесна за четене. Оставете настрана дебелите томове политика и история и направете място за фантастика, приключения, хумор и наслада.

Коктейли

За предпочитане е бар в басейн, където да се наслаждавате на сянка, хубава музика и специалните предложения на бармана. Важно е да останете добре хидратирани!

Плуване

Все пак има някои опции, при които можете да се наслаждавате на деня във водата, след като сте изгорели. В някои хотели има алтернативи като спа центрове, водни паркове, а в други - дори и вани със студена вода. Избягвайте горещи вани и горещи душове, това само ще раздразни кожата ви. А на някои от по-екзотичните места за почивка можете да пробвате подводно гмуркане със шнорхел и водолазен костюм.

Музеи

Това може и да не е от най-добрите начини за прекарване на лятна ваканция на морето, но със сигурност разглеждането на музеи ще даде време на кожата ви да се излекува от изгарянето. А и ще сте далеч от жегата.

Хранене

Въоръжени със сламена шапка, нищо не може да ви спре да обиколите главните пешеходни улици. Там можете да започнете ново приключение, опитвайки местните деликатеси. Но не прекалявайте, все пак искате да изглеждате добре в банския си.

Наблюдавайте

На плажа имате възможността да наблюдавате микс от всякакви националности, който може да се превърне в цял културен спектакъл. За да не става прекалено плашещо, можете да наблюдавате туристите от разстояние, например от някой бар, и да се опитвате да познаете националността им. Интересна и забавна игра.


Игри

Любимите игри на плажа - като волейбол или фризби например, са свързани с излагане на слънце, което не е най-добрият вариант, ако сте изгорели. За да се предпазите, може да посветите времето си на шах, табла или скрабъл.

Потърсете средства за лекуване на изгаряния

Вместо да седите безучастно и да страдате, можете сами да потърсите лек, за да се осводобите по-бързо от болката и да се насладите на ваканцията. Един от изпитаните начини е кисело мляко. Но защо не пробвате нещо друго, като например вана с вода, зехтин и плодово мляко от манго? Бъдете проактивни.

Запознайте се с нови хора

Във всеки хотел има хора, които не обичат слънце и запълват времето си с анти-слънце дейности. Така ще имате възможност да се срещнете с нови хора, да ги опознаете, а и да се забавлявате заедно.

Следобеден сън

Идеалното време за това е след като сте се нахранили, освежили сте със студена напитка и сте се намазали с лосион от алое, който да ви успокои кожата.

Източник: LonelyPlanet