Стресирана си? Направи си това смути!

Стресът отключва негативни реакции в тялото ти, които влошават здравето ти. Това анти-стрес смути е пълно с полезни съставки, които ще минимизират тези вредни ефекти.

Ето и защо е толкова полезно:

Авокадото:  Авокадото е богато на витамин B, който подхранва невроните и мозъчните клетки. Всъщност някои проучвания свързват депресията и безпокойството с недостатъка на витамин В.

Чиата: Семената чиа са богати на магнезий, който намалява стреса и облекчава симптомите на депресия. Освен това чиата е богата на омега-3 мастни киселини, които предотвратяват появата на възпаление в тялото, включително и в мозъка, в резултат на това те намаляват стреса и безпокойството. Според някои лекари депресията е свързана с начина ни на хранене, особено с недостига на омега-3.

Какаото: Без съмнение се чувстваме по-добре, когато хапнем малко шоколад. Това е така, защото той увеличава нивата на серотонина, хормонът на щастието. Освен това полифенолите в какаото намаляват нивата на стресовия хормон.

Бадемовото масло: Бадемите съдържат цинк, който е от осъществено значение за способността на тялото ти да се бори със стреса. Бадемите съдържат още магнезий, витамини B2 и E, които повишават имунитета.

Рецептата за анти-стрес смути

Порции: 2

Необходими продукти:

2 чаши гел от чиа (3 с.л. семена чиа, накиснати в 2 чаши вода)
1/2 авокадо
2 банана
4 фурми
2 с.л. какао на прах
2 с.л. бадемово масло
вода, колкото е необходимо, за да постигнеш желаната от теб консистенция

Допълнителни продукти, които са по желание

какаови зърна
нарязани бадеми

Начин на приготвяне:

  1. Направи гела от чиа: Налей две чаши вода в буркан, прибави 3 с.л. семена от чиа и разбъркай добре. Остави ги да престоят минимум 15 минути, но най-добре цяла нощ. И не дръж буркана в хладилника, защото семената няма да поемат водата и да се надуят, ако са на студено.
  2. Когато гелът е готов, изсипи всички съставки в блендер и ги блиндирай, докато станат на гладка смес. Можеш да добавиш вода, ако сместа е твърде гъста за твоя вкус.
  3. Отгоре посипи какаовите зърна и бадемите.
  4. Половината изпий веднага, а другата част си я остави за следобедна закуска или следващата сутрин.

 Да ти е вкусно!