Асцендентът в Близнаци дава грамотност и разбиране. Вие имате силно възприятие и притежавате способността да се изразявате красноречиво за всичко, което чувствате вътре в себе си. Може да разбирате природата на двойствеността и въпреки че на моменти може да изглеждате двулични към другите, това е вашата естествена способност да разбирате противоположните идеи, което ви прави популярни. Когато живеете извън себе си и се идентифицирате с колективната карма, вие попадате в капана на любопитството. Ако познавате всичко, с което се идентифицирате, скоро ще се научите как да копирате маниерите, действията и идеите на другите хора. Така поглъщате много информация, много повече от това, с което може да се справи вътрешната ви същност. В резултат се приспособявате от една "личност" към друга, избягвайки конфронтацията с вашата вътрешна същност. За съжаление това води до един живот на подражание.


Лесно може да изпитате неудовлетворение от живота си, когато поради завист възприемате много чужди идеи. Тъй като губите връзката със своя център, вие често говорите за неща, за които нямате реална информация. Това е предизвикателство към другите, които често ви разстройват и разсейват. Въпреки че вашата умствена енергичност е възхитителна, тя често може да бъде безцелна. И тъй като не действате от вашия център, може да изпаднете в зависимост от другите по отношение фокусирането на потенциала към вътрешната ви същност.

Това е единственият Асцендент, който може така лесно да се загуби в другите, поради което виждате себе си само повърхностно. Може би най-ненадеждното нещо в колективната карма е променящият се калейдоскоп от идеи в ежедневието. Ако временно се идентифицирате с тези променящи се идеи, тогава ставате неспособни да запазите един фокус в реалността, което е необходимо за изявата на вътрешната ви същност. Може да имате много приятели и да сте изключително популярни, поради хилядите интересни идеи, които имате, но въпреки това да водите съвсем безсмислен живот. Една от най-големите трудности при този Асцендент се случва, когато се идентифицирате с колективната карма във външната среда и започвате подсъзнателно да се страхувате от словесното въздействие върху вашата вътрешна същност.

Вие определено сте чувствителни към езика, думите и начина, по който ви възприемат другите. Все пак, тъй като винаги имате готов отговор, често ще съумявате да прикривате тази чувствителност или ще се криете от самите себе си. Ето къде двойствеността на Близнаци разкрива най-голямото си предизвикателство. Вие искате думите ви да имат смисъл за другите, но може да се страхувате от степента, в която ще ви засегнат техните думи.

Едно от най-обичайните преживявания при този Асцендент е въпреки вашата ангажираност с хиляди неща, все още да имате чувството, че не правите това, което възнамерявате. Това идва от идентификацията ви с външния свят, който поради своята обективност не може всъщност да ръководи личния живот. Колкото повече се стремите да разберете идеите, толкова по-неспокойни и непостоянни ставате (в синхрон с променящите се идеи в съзнанието, които лесно могат да разпилеят вашето чувство за цел). Да се интересуваш от всичко може да не е по-добре, отколкото да не се интересуваш от нищо.

Може да се гордеете, че сте единственият човек, който разбира какво е "джаджа". Но идентификацията с външния свят не ви помага да осъзнаете, че има по-добри неща, които отговарят на вашето разбиране. Влечението ви към кръстословици, каламбури, загадки и хилядите въпроси, които поставя животът ежеминутно, може да направи вашия ум изключително аналитичен. През цялото това време вътрешната ви същност спи, неспособна да реагира поради твърде бързата ви идентификация извън обхвата на Асцендента. Когато идентичността е вкоренена от вътрешната страна на вратата на Асцендента в Близнаци, вие преживявате напълно различен житейски възглед. Различните потенциални възможности на картата се фокусират чрез способността да осмислят връзката помежду си. Вие възприемате големия резервоар в себе си и сте в състояние да активирате идеите чрез красноречивия поток на мисълта, който винаги се излива през вашата същност.

Вместо да претворявате идеите и възгледите, взети от другите, вие разбирате как да изявите вашите мисли така, че най-добре да изразяват това, което чувствате. Вашето инстинктивно чувство на любопитство се основава на интереса, а не на състезанието и сравняването. В резултат може да усвоите много от идеите, които съществуват в колективната карма, но те никога няма да ви разколебаят спрямо идеите, които се излъчват от самите вас. Вие може да разберете начертаните световни концепции или частите от интегрираното цяло, които идват от вътрешния потенциал. Родени сте за комуникации и оставайки във вратата на вашия Асцендент, може да имате свободен контрол над идеите, които пренасяте, и смисъла, който влагате, за да ги изразите. Бихте могли да бъдете поет, писател или учител, тъй като вашите думи (вместо да идват от отломките на колективната карма) се провокират от вътрешната същност, тъй като тя е насочена от душата.

Притежавате естествената способност да използвате всички вербални форми, за да предадете идеите. Вашият непосредствен талант обаче лежи в основата на способността ви да се образовате и да разбирате себе си. Това с един от най-сложните Асценденти в зодиака, тъй като Близнаци се символизира от легендарните близнаци Кастор и Полукс. С един смъртен и един безсмъртен близнак вие преживявате двойствеността на два различни възгледа. Смъртният близнак знае, че накрая трябва да умре, затова винаги бяга от всичко, което символизира някакъв край. Безсмъртният близнак вижда отвъд това и възприема живота като вечен поток от идеи. Този безсмъртен близнак обикновено не се затруднява да остане отвътре на вратата на Асцендента. Смъртният близнак бяга от Аза всеки път, когато изживявате някаква форма на завършване (която смъртният близнак уплашено интерпретира като смърт).

Когато това се случи, смъртният близнак се опитва да установи временна идентификация с някой друг, за да приеме мисълта за оцеляване. Вие винаги се разделяте между идентифицирането с колективната карма или родовото съзнание и личната карма, с която трябва да се справите посредством вашата вътрешна същност. В резултат личността преживява едно разцепление, идеите стават двустранни, спорните въпроси водят до различни истини, когато се наблюдават от различни позиции. Дори вашето усещане за Аз е двойнствено. Вие сте едновременно предавател и приемник на идеи. Ако успеете да задържите и двамата близнаци на Асцендента, ще можете да постигнете разбиране за себе си. Но ако единият близнак напусне Асцендента от страх, тогава външната и вътрешна идентичност винаги ще бъдат в дисхармония. Хората, които имат нужда да контактуват, желаят да бъдат разбрани от другите.

Ако имате изгряващи Близнаци, вие често се разпростирате така, че несъзнателно оставате с другия човек в съзнанието си, докато идеите на този човек бъдат асимилирани от вас, правейки раздвоението още по-голямо. Смъртният близнак търси подходящ подслон за своите мисли в ума на другия. Когато осъзнаете това, вие може да се научите да контролирате смъртния близнак чрез висшето познание на безсмъртния близнак. Така, вместо да изоставите себе си (поради страх или от желание да популяризирате своите познания), вие може да задържите двете си половини отвътре на вратата на Асцендента и да осъществите хармония в целостта на вашата творческа изява. Това не означава, че обратната връзка с външния свят не е необходима, тъй като всъщност "комуникаторът" има нужда да изпита множеството от идеи, за да придаде колорит, размах и смисъл на всичко, което се опитвате да изразите Но начинът, по който възприемате идеите на колективната карма, би трябвало да бъде обективен (безпристрастен).

Хората с изгряващи Близнаци трябва да се научат как да използват идеите, идващи от другите, без да ги превръщат в пантомима. Съществува двоен канал на разбиране, когато двете половини от Асцендента се подредят една до друга. Смъртният близнак пита това, което безсмъртният близнак знае вътрешно. Смъртният близнак трупа и запаметява информация от външната среда, така че да потвърди и удостовери всичко, което безсмъртният близнак изразява чрез личността. Всеки път, когато една идея се излъчи от вътрешната същност, това се потвърждава от подобна идея, която смъртният близнак си е представял като вече съществуваща в колективната карма и тогава смъртната половина на Асцендента отхвърля идеята, докато безсмъртната половина може да се изяви чрез и отвъд пълния потенциал в картата на индивида. Така контролираният поток от информация винаги действа чрез Асцендент в Близнаци. И чрез този процес на мислене вие може постоянно да утвърждавате връзката си със света на идеите. Когато имате изгряващи Близнаци и живеете извън себе си, вие сте склонни да се идентифицирате с хора, които комуникират, тъй като това ви кара да се чувствате по-осведомени. Така вие може да имате много повърхностно съществуване. Може да бъдете обсебени от толкова незначителни неща, че никога да не видите и разберете изцяло, че това е вашата карма, която трябва да приемете.

Когато живеете вътре в себе си, вие сте в състояние да преминете през личностната идентификация с тези, на които се възхищавате, и да почувствате същността на комуникацията за историческия период, за цивилизацията и дълбокия смисъл на това, което наистина е било казано. Може да се освободите от аналитичното и специфично значение на думите, фразите или изразните форми и да осъзнаете истинския дух на общуването, което е и вашият принос към цивилизования свят.