Това е един от най-трудните Асценденти в зодиака. Ако имате Асцендент в Козирог, вие преживявате един кармичен живот. Следствията от минали причини постоянно отекват през цялата ви същност. В резултат изпитвате едно доста смътно, но въпреки това вградено чувство за дълг и наказание. Разбирате, че каквото посеете, това ще пожънете. Така вие минавате през живота предпазливо, проверявайки и препроверявайки всяко решение или подбуда, така че да не попаднете в позиция, в която да се наложи "да плащате разноските". Толкова е силно чувството ви на дълг, че подсъзнателно създавате параноично усещане, че сте наблюдавани от някаква по-висша сила, авторитет или религиозно божество, дори ако възнамерявате да извършите нещо против вашето съзнание. Този Асцендент ви дава възможността да осъществите нещо голямо. Чувството, че животът ви с наблюдаван, може да подейства позитивно, като ви накара да се ангажирате с нещо, което има трайна стойност и качество. Вие се стремите да живеете заради потомството, разбирайки същностния смисъл на живота.


Собствения ви живот някак си трябва да се измерва според някакъв велик традиционен принцип, който ви е скъп. Ще положите големи усилия да поддържате такъв принцип и ще се чувствате сигурни само когато вашата идентичност е в неговите рамки. Бихте могли да бъдете някой, който създава цивилизация, морални кодекси или човек, който става защитник на правила, чрез които може да се постигне човешкото благоприличие. Вие всъщност сте строители на обществото. И чрез правилата, принципите и традициите, определени от Асцендента в Козирог, се превръщате в истинска основа, върху която обществото може да гради. Вие сте практични, реалистични и земни. Разбирате, че големите постижения не могат да се очакват в началото на проекта. С готовност полагате усилия, за да може да развиете идеята от началото до нейния абсолютен край. Въпреки това, живеете с лошото предчувствие за провал, което провокира вашата несигурност. Колкото по-несигурни ставате, толкова по-усърдно работите; и колкото повече вашите усилия като че ли не получават отплата, толкова повече се залавяте с постигането на принципа, за който сте избрали да живеете. Най-голямата трудност при този Асцендент е неспособността да влезете в контакт с вашите истински чувства. Вие се опитвате да излезете от себе си, за да видите стойността си през очите на другите. При това обаче започвате да се идентифицирате лично с колективната карма.

Нуждаейки се от одобрението и вдъхновението на другите, за да постигнете своя връх, вие използвате критериите им вместо собствения си принцип. Всъщност вие може да имате няколко специфични принципа, кодекси или морални норми, които да следвате, поради това, че са важни за другите. Когато излезете от вашия Асцендент, вие сте склонни подсъзнателно да поставите целия морал на цивилизацията върху главата си. Може да приемете мъченическата етика на хора, изразяващи идеали, които никога не биха могли да достигнат. Вие също ставате разпространители на традиционно обвързващи правила, които като че ли създават ред в обществото. Надявате се, че правилата ще ви помогнат да намерите някаква правота в себе си, която да потвърди и удостовери вашата персонална причина за съществуване. Може да се чувствате виновни за почти всичко. Но без да сте във връзка със своите чувства, вие не сте склонни да го осъзнаете. Потискате живота си и със страх избягвате разширяването на съзнанието или освобождаването от връзката с обществото, което имате чувството, че ви защитава. В действителност обществото е вашият затвор. Неговите правила ви обсебват. Неговата етика ви кара да потискате подсъзнанието си, а неговите "очи" ви карат да се оттегляте в тайни места.

Когато се идентифицирате с колективната карма, може подсъзнателно да чувствате, че каквото не е наред в света, не е наред и във вас. Като предпазна мярка може да развиете негативна нагласа: опитвайки се да отхвърлите всичко, което едновременно поглъщате. Вие водите битка, в която не сте нито завоевател, нито пораженец, а по-скоро един изтощен господар, който не може да управлява собствените си дела. Опитвайки се да подражавате на начините, по които другите постигат достойнство, вие ставате прекалено привързани към парите, собствеността и символите на богатството. Може да търсите обществено положение без дори да го осъзнавате.

По-голяма част от кармата е резултат от грешно използване на егото. Когато градите стъпала и нива по въображаемата стълбица на успеха във вашето съзнание вие сте склонни да поставяте другите индивиди на стъпала които са над или под вас. В резултат на това трябва или да се състезавате с тях (ако са над вас), или да ги управлявате (ако са под вас). И в двата случая няма да може да контактувате с другите чрез един умерен поток. Напротив вие възприемате другите посредством собствената ви представа, която може изобщо да не е точна. Това е голям проблем, ако имате Асцендент в Козирог. Вашата представа за живота често е нереалистична, но тя е толкова затвърдена чрез вашите опити да търсите стабилност, че нямате възможност да виждате от собствената си кармична стена. А това наистина е стена; тъй като колкото повече виждате другите като по-добри или по-лоши, а не просто като различни, толкова повече се отдалечавате от самата същност на живота. Инстинктът на Козирог се основава на оцеляването. Когато оставате във вратата на вашия Асцендент, вие не се чувствате застрашени от силата, която виждате у другите. Напротив може да почувствате стабилността на собствения си потенциал, тъй като той добива очертанията на вашата личност. От тази гледна точка вие лесно може да поставите живота си в ред.

Постигате го, ограничавайки собствените си преживявания до това, което е полезно; избягвайки, без да съжалявате, всичко, което ще ви отклони от смисъла в живота. Виждате начина, по който другите получават отличие и постигат качество, но знаете, че вие сте източникът на всичко, което ще бъдете. Да следвате другите ще бъде безполезно, тъй като най-доброто, което можете да получите, ще бъде тяхната цел, а не вашата собствена. Ако се подчинявате на определени традиции, това е защото наистина вярвате в тях, а не защото ще ви дадат някаква форма на външно одобрение или признание.

Ако живеете според определени правила, това е защото ги намирате за ефикасни. Способността ви да съхранявате се основава по-скоро на вашата предвидливост и прозорливост, отколкото на страха от липса на бъдеще. Всъщност всички страхове, фобии и задръжки, които са толкова обичайни за този Асцендент, се проявяват само когато живеете извън себе си. Трябва да се научите, че това е признанието на вашата стойност пред самите вас, вместо пред другите. Това е онази нагласа, която е вашето укрепление или защита, предпазвайки ви да не бъдете пометени заедно с нуждите и апетитите на вечно разширяващия се свят. Оставайки отвътре на вашия Асцендент, вие се научавате как да жънете реколтата на собствените си способности. И независимо от промените в средата вие следвате плана, който ви е даден от вашата душа. Никога не съжалявате за това, което не правите. Използвате способността си да се консолидирате като средство за фокусиране на вашия потенциал, за да може да го прилагате по възможно най-добрия начин. По този начин не само постигате ред, но също усъвършенствате чувството си за постоянство. Нещата, които правите, ще изискват издръжливост. И независимо дали са традиционно приемливи от другите, те символизират самите традиции, които създавате за себе си. По този начин вие постигате смирение, докато достигнете истинското кармично състояние, което търси вашата душа. Вие може да почувствате важността на живота, благодарение на което да разберете, че всеки индивид има своята мисия, която трябва да изпълни. Така може да прецените своите качества и тези на другите, без да изпитвате чувство на съревнователност. Този Асцендент може да покаже един живот на посвещаване, чрез което откривате строителните блокчета на вашата кармична същност. Така вие научавате по-добри и по-ефикасни начини да бъдете в синхрон с вътрешната си духовна стойност. Както е казано в И Дзин: "Той се отказва от детето и достига до възрастния". Ценностите на младостта са изоставени, заради съкровището на мъдростта, което е целта на едно посвещение. Независимо дали преживявате духовна опитност, вие ще научите по някакъв начин уроците по самодисциплина. Колкото по-дисциплиниран става вътрешният потенциал от вашата карта, толкова по-големи ще бъдат постиженията ви. Но тук трябва да научите разликата между потискането, задръжката, подчинението и истинското чувство на самодисциплина, което фокусира цялата карта. Фокусът тук създава ценностна система в едни защитни граници, така че да можете безопасно да градите - във форма и материя - всички трайни ценности, които може да си представи вашата вътрешна същност. Не е необходимо кармата да бъде поредица от негативни преживявания. Последствията от вашите действия са толкова отрицателни или положителни, колкото и самите действия. Тъй като индивидът с този Асцендент притежава силно вкоренена съвест, духът, който влагате в действията си, е крайната причина за вашата карма.
Този Асцендент се появява в картите на хора, които са се разпрострели прекалено или са излезли от своите граници в минали въплъщения. Той сочи обратния път към нормалното състояние. Тъй като откривате, че наистина съществува път, пътека и посока с дълготраен смисъл, вие установявате, че кармата е вечно променящият се резултат от това доколко се доближавате до истинските потребности на вашата душа.