Асцендентът в Овен представя уникална точка на осъзнаване. Той ви дава възможността да фокусирате потенциала на картата посредством една обособена идентичност. Мненията и възгледите на другите може лесно да станат второстепенни за вас. Ако имате такъв Асцендент и се идентифицирате с обективната карма, съвсем присъщо за импулса на Овен е да действа наопаки. Може се опитате да запечатите, вместо да изразите всичко, което се излъчва от душата. Може много да се разстроите, тъй като не успявате да вървите в крачка със света, който постоянно ви кара да се чувствате неадекватно. Така вие развивате силно съревнователно чувство. Каквото и да постигнете, никога няма да ви задоволи, защото истинските потребности на вашата вътрешна същност не са проявени. Желанието да бъдете първи никога не ви дава възможност за почивка в един свят, който непрекъснато предлага нови начинания. Чувството за провал поради пропуснатите хиляди възможности, съществуващи във външната среда, може лесно да стане непреодолимо.


Може да се стремите към успокоение на духа и никога да не го намерите. Стремите се да вървите напред, надявайки се да постигнете онази цел, която ще ви постави на "платото", където можете да си починете. Колкото повече търсите, толкова повече давате сила на колективното съзнание, което погрешно смятате за ваше начало. В резултат имате чувството, че се съревновавате с всеки, без да осъзнавате, че се състезавате с вашата собствена разпиляна идентичност. Изхождайки от тази нагласа, лесно може да се отегчите и ще имате нужда да промените своя източник на външно стимулиране. Вие не можете да приключите всички започнати неща, защото енергията във вашата карта може да не е в състояние да контролира хилядите възможности, които дават сила на вашата обективна идентичност. Човек с такъв Асцендент определено среща трудност, когато се идентифицира само с външната карма, защото Овен дава много индивидуалистични качества. Ще преживеете голям срив, ако не сте способни да персонализирате всичко, с което се идентифицирате. Можете наистина да постигнете много неща. Филтрите на личността при този Асцендент са под господството на Марс. Бързината на мислене, чувства и действия се налагат върху останалата част на картата. Когато се идентифицирате с обективната карма, вие чувствате нуждата да сграбчите нещата, преди да са го направили другите; трябва да уловите възможностите, преди да ви се изплъзнат. Вашата личност може да развие егоизъм, който ще увековечи едно фалшиво усещане за его. Може да са необходими много години, за да се разгърне вашият потенциал. Цветето ще умре, ако го отворим насила, преди да е започнало да цъфти; детето не може да разбере какво прави възрастният.

Ако личността се идентифицира погрешно с външната карма, това ще тласне нещата, хората или преживяванията към вътрешната същност толкова бързо, че вие ще излезете напълно от собствената си вълна на настройка. Може да се опитате да се доберете до ресурсите на вътрешната същност, преди те да са узрели. Вашите преживявания в живота може да не са удовлетворяващи. Може да започвате проекти един след друг и никога да не постигнете удовлетворение. Тъй като Овен притежава качеството бързина, идентификацията с външната среда може да провокира много неща във вас твърде бързо, без дори да го осъзнаете. Личностните филтри на този мъжки Асцендент по принципи са пригодени да "отцеждат" навън. Когато се опитвате да оставите своя отпечатък посредством външни фактори, вие всъщност предизвиквате битка чрез вратата на вашия Асцендент, което създава неудовлетвореност. Може да станете агресивни при най-малката провокация, тъй като сте въоръжени да водите битка със себе си. В разговорите с другите може да сте безцеремонни и настъпателни.

Тъй като използвате другите като ваш център, вие трудно ще постигнете удовлетворение. Може лесно да засегнете чувствителността на тези, от чиято любов се нуждаете, без дори да го осъзнаете, тъй като вашият първичен инстинкт е да се втурвате срещу предизвикателствата. Вие се разпростирате нашироко, вместо леко да преминете през психичното пространство на другите, защото искате да водите. Трудно ви е да приемате съвети. Чувствата на завист, алчност или ревност могат лесно да ви накарат да живеете извън себе си. Когато това стане, първичните качества на Овен започват да действат като тези на Южния възел. В резултат вие инстинктивно скачате, без да гледате, давайки отново енергия на миналите уроци, които може би вече сте усвоили. Вие узрявате млад, но може също да станете по-безотговорни и по-вдетинени с годините. Потенциалът в рождената карта подтиква към едни и същи начинания отново и отново. Може привидно да преживеете израстване и начало, докато всъщност използвате личността си, за да изтласкате потенциала от своята вътрешна същност във вашето минало. Животът ви става по-смислен, ако използвате духа на Овен, както филтър, през който Северният възел може да насочи останалата част от картата. По този начин вие оставате на вратата на Асцендента и сте в състояние да фокусирате цялата карта върху една единствена ценностна система. Вместо да се съревноваваме със света, вие се опитвате да правите това, което е най-добро за вас. Ако излезете от контрол, това е само защото енергията на Овен в обективната карма винаги превъзхожда енергията на Овен в рождената карта. Вие приемате предизвикателствата във външната среда, но само тези, които са вътре във вас. Вместо да се борите със себе си, продължавате с новите начинания, използвайки потенциала си. Може с години да сте изпреварили своето време, но ако останете на вратата на вашия Асцендент, това няма да ви дразни. Само ако се сравнявате с другите, може да почувствате самотата на съществуването в точката на осъзнаването, където никой друг все още не е пристигнал. Целостта на съществуването е това, което ви придържа към източника. Когато вашата личност бъде в състояние да се идентифицира с тази идея, цялата карта ще действа в името на една единствена цел. Естествено целта може да се промени, когато някои уроци на Лунните възли се усвоят и се заменят от други. Вие не се разпилявате от преживяванията, които не са в хармония с вашата душа.

Урокът, който човекът с Асцендент в Овен накрая усвоява, е, че не е важно това, което другите мислят за теб, важна е същността на това, което ти мислиш за себе си. По-важно е качеството да бъдеш себе си, вместо да мислиш какъв би трябвало да бъдеш. Може да започнете нови начинания в живота, но никога да не поставите едно истинско начало в себе си. Северният възел носи характеристиката на знака Дева, изразяваща се в стремежа към човешко съвършенство. Независимо от знака, в който е разположен Северният възел, винаги идеалистичният стремеж към висшата божественост на този знак увековечава душевния оптимизъм относно бъдещето. Когато надеждата за едно по-богато душевно съществуване насочи картата през Асцендента Овен, индивидът се стреми да открие самоуважението. Не е важно дали надхвърляте очакванията на другите, освен ако положението на вашия Северен възел не ви принуждава да го сторите. По-важно е да виждате собствения си потенциал и да знаете със сигурност как да го използвате. Може да имате новаторски дух, но това не е защото желаете да впечатлите другите.
Вашето уникално чувство за себеизява произтича от способността да преодолявате раздвояването, за да се свържете със същностната точка на съзнанието, която символизира истинската идентичност. Духовният урок за хората с този Асцендент е никога да не приравняват себе си към очакванията на другите. Бъдете в състояние да установите и контролирате точката на вашия Аз. След като това е налице, всякакви негативни чувства, мисли или действия, които бихте могли да преживеете, могат да се случат само ако използвате грешно енергията на Асцендента.

Истинско предизвикателство е да останете в тази точка на Аза и да й се доверите. Дори да чувствате, че сте изпреварили себе си, трябва да повярвате, че Северният възел и останалият потенциал, излъчващ се от вашата вътрешна същност, стои твърдо зад вас, като ви защитава от провал и ви подкрепя. Не трябва да гледате назад, в противен случай ще се усъмните в стабилността на вашите основи. Асцендентът Овен може да бъде една мощна фокусна точка за всичко, което търси вътрешна изява. Мощта съществува само тогава, когато е използвана добре. Силата съществува само когато е насочена с предназначение. Ако научите цената на скромността, вие няма да създавате враждебни ситуации, които поставят другите между вас и вашия вътрешен Аз. Може да регулирате потока на вашия Асцендент според това доколко ви е необходима външната среда и доколко можете да я използвате, за да реализирате потенциала в рамките на вашата карта.
Когато духът на личността Овен трябва да бъде обяснен в светлината на душата, става ясно защо трябва да избягвате противоречията с Аза, което е необходимо за вашето израстване. Личностните филтри на този Асцендент са такива, че вие няма нужда да се отчитате на когото и да било относно вашите мисли или действия, но отчитайки се пред себе си, трябва да бъдете открити и искрени. Само тогава вашата личност може да отстоява себе си чрез контакта с обективното его на външния свят.