Авторът на паметника на Самуил Александър Хайтов ще кандидатства и за проекта на Столична община да направи паметник и на Борис I. Това заяви самият той в студиото на ТV7.

Той каза, че още преди 2 години е подготвил проекта си, но главния архитект на общината Петър Диков го е отхвърлил, както стана ясно от думите на Хайтов, макар да не уточни какво точно има предвид. Хайтов обаче е твърдо решен да кандидатства и за изработването на паметника на Борис I и заяви, че светлината отново ще играе роля в творбата му. Заради светещите очи на Самуил в обществото се разрази люта дискусия дали това е кич или изкуство.
Скулпторът обаче е категоричен, че е „безотговорно” да се твърди, че този паметник може да бъде направен догодина и че това може да стане най-малко след 3-4 години. А информацията, че този паметник ще бъде голям колкото паметника на съветската армия нарече „врели некипели”.

В същото студио проф. Божидар Димитров уточни, че всичко с бъдещия паметник на Борис I зависи и от сумата, която общината ще отпусне. И даде пример с парите, харчени за подобни паметници в Македония, където паметикът на Самуил струвал 1,5 милиона евро, а на Александър Македонски – 16 милиона евро. По принцип за паметници в Македония се харчели средно между 4 и 8 милиона евро, допълни проф. Димитров.

Източник: Труд