Баклавата е невероятен десерт, който впечатлява със своя богат, сладък вкус, нежните кори, пленяващия пълнеж от ядки и гъстия захарен сироп. 

Ако ти се струва трудно да си приготвиш този страхотен десерт у дома - бъркаш! Всъщност не е никак трудно и ние ти предлагаме една съвсем лесна рецепта.

Необходими продукти:

4 ч. захар
2 ½ ч. вода
450 г смлени орехи
180 г масло
2 пакета точени кори за баклава
Малко лимонов сок

Начин на приготвяне:

  1. Изсипи водата и захарта в тенджера. Пусни котлона на средно висока температура и изчакай сместа да заври. Трябва да ври около 5-10 минути. Накрая изстискай малко лимонов сок, за да спреш кипенето. Направи тази стъпка предварително, защото сиропът трябва да се охлади до стайна температура, преди да го изсипеш върху баклавата.
  2. Ще ти трябва голяма кръгла тава. Намажи я с малко разтопено масло и започни да редиш корите за баклава. На всеки два слоя слагай малко от маслото.
  3. На всеки 5-6 слоя слагай един пласт орехи и продължавай да редиш корите, докато не свършат.
  4. След това нарежи баклавата на диаманти. Ако ти е трудно да я направиш на звезда, можеш първо да я нарежеш с прави линии и след това да я нарежеш още веднъж напречно, за да се получат диаманти. Или просто я нарежи на квадрати.
  5. Когато си готова с рязаното, намажи горния пласт с масло. Предварително загрей фурната на 160 градуса и я печи за 45-65 минути или докато придобие красив златист загар.
  6. Върху изпечената и все още топла баклава излей сиропа. Остави я за 1-2 часа, докато поеме сиропа и е готова за сервиране.
  7. Можеш да я поръсиш със смлян шамфъстък.

Ако искаш да експериментираш малко, при варенето на сиропа можеш да добавиш кората на 1 портокал, кората на 1 лимон, 4-5 бр. цели цветчета карамфил (подправка) и 2 пръчки канела.

Можеш да поръсиш и малко канела между пластовете.

Да ти е сладко!