Бамята е един от деликатесните зеленчуци на лятото. Лека, нискокалорична, богата на протеини – тя е перфектната храна за тези, които искат да спазват диета без лишения. Приготвена по индийски с много подправки, сякаш ни отвежда в нова страна.

Следващата ни рецепта е без мазнина. Този метод е особено популярен в приготвянето на здравословни ястия, като при него по желание олиото или маслото се добавят на финала на готвенето. Така техните полезни качества се запазват максимално, а ястието става леко и ефирно. Добавката от люти подправки пък е перфектна в случай, че сме решили да свалим няколко килограма. Лютото отключва апетита, но и подпомага метаболизма. 

За рецептата ни трябват:

500 г. бамя
1 средно голяма глава лук, нарязана
1 чаена лъжичка корен джинджифил
2 скилидки чесън
1/2 чаена лъжичка семена кимион
1/2 чаена лъжичка куркума
1/2 чаена лъжичка гарам масала
1/2 чаена лъжичка червен пипер
1 чаена лъжичка сол

Загрейте фурната. Нарежете стеблата на бамята на около 3-4 см,. Поставете бамя върху хартия за печене. Пече се за 15-20 минути, като се разбърква. Бамя трябва да започва да покафенява, но не и да изгаря. Когато бамя е почти готова, загрейте на голям тиган на средно висока температура.

Добавете нарязания на ситно лук и малко топла вода, за да се задуши. Когато лукът започне да омеква, добавете корен от джинджифил, чесън и кимион и се гответе за още една минута. Добави куркума и гарам масала и гответе за още една минута, като добави една супена лъжица вода, ако подправките започнат да залепват за дъното на тигана. Добавете печена бамя и сол, разбъркайте добре и гответе за още една минута или две, за да се смесят всички компоненти.

В оригиналната индийска кухня това ястие се сервира с малка лъжичка гхи – пречистено краве масло. Допълнително към порцията се прибавя купичка с ориз басмати с подправки.

Да ви е сладко!