Учените от Института за български език при БАН представиха електронна карта на диалектите на българския език.

Картата показва основните диалектни области по цялата българска езикова територия, далеч надхвърляща държавните ни граници. По тази причина на нея са посочени и региони от Беломорието и Македония, Северна Добруджа, Западните покрайнини и други. В момента на нея са показани над 60 диалекта, а само с един клик тя „проговаря“. Повече от 30 са автентичните аудиозаписи, правени на място от специалисти - диалектолози, които са интервюирали местни хора в различни региони на страната.

„Не е изпуснат нито един от най-архаичните и интересни български говори. Някои като Родопските, част от Балканските, от Северозападните или Македонските са истинско изпитание за нетренираното ухо“, споделя доц. д-р Ана Кочева, която е един от създателите на картата.

Създаването й е отнело на екипа повече от година, но реално обобщенията са плод на десетки години работа на много учени. Картата има висока научна стойност - представя цялата палитра от български диалекти и дава възможност в синтезиран вид да се видят най-ярките им фонетични, граматични и лексикални особености.

Всеки, който желае, може да предложи личен запис на диалектен говор за включване към Картата на диалектната делитба на българския език на адрес: http://ibl.bas.bg/bulgarian_dialects/. Дължината на записа трябва да е до 5 минути, необходимо е също да посочите своето име, мястото, за което е характерен говорът, и възрастта на говорителя.

След като прослушат звуковия файл и изследват говора, учените от Института могат да го включат в Диалектната карта. Така всеки българин ще може да допринесе с участието си в съхранението на богатството на родните диалекти.