Красивата и стегната фигура е „фикс идея“ за повечето жени. Ежедневно те се борят с излишните килограми, спазват строги диети, изчисляват до последната калория, която поемат или изразходват. Когато обаче им се случи най-хубавото в живота – да забременят и да имат собствено дете/деца, много от тях си задават въпроса „Мога ли да тренирам по време на бременност и как най-бързо да възвърна фигурата си, след това?“.

Тренировките по време на бременност са разрешени, дори някои специалисти ги препоръчват, тъй като те спомагат значително за подобряването на физическото и психическото състояние на жената. Благодарение на тях ще забравите за ежедневното гадене, болките в кръста и чувството за отпадналост. Освен това, докато тренирате, тялото Ви отделя енфродин, който значително ще подобри настроението Ви и ще Ви избави от стреса.

Може да не Ви хареса, но ще трябва да направите значителни корекции в начина си на трениране. Все пак се намирате в доста деликатно положение и временно ще трябва да забравите за тежките тренировки, на които сте се подлагали до момента. Избягвайте трудни за изпълнение упражнения, от които има риск да паднете или да се нараните по някакъв начин. Също така забравете за колективните спортове – футбол, баскетбол и всички останали. Не се препоръчва и тренирането в горещи и влажни помещения, от които може да Ви прилошее или догади.

Освен това е много важно да изключите от програмата си упражненията, които изискват задържане на дъха. Те могат да бъдат много опасни за Вашето дете. Както сигурно знаете, пулсът също е от голямо значение. Ако до момента сте свикнали да тренирате с по-висок пулс – в рамките на 140-150 удара в минута, то сега значително ще трябва да намалите тези цифри и да се стараете да не повишавате 130 удара в минута. За да не си мерите пулса през няколко минути, може да приложите т.нар. „говорен тест“ между тренировките. Той не представлява нищо сложно – просто си поговорете с някой познат в залата и проверете дали може да го правите спокойно, без да се задъхвате или напрягате по какъвто и да било начин.



Тренировките, които ще провеждате, трябва да бъдат редовни (поне 3 пъти в седмицата) и строго съобразени с триместъра, в който се намирате. Наблягайте най-вече на аеробните упражнения, но избирайте такива, които не натоварват прекалено много тялото Ви. Изпълнявайте ги с до 60 процента от пълните Ви възможности. В никакъв случай не трябва да стигате до ситуации, в които не Ви достига въздух или пък Ви става прекалено горещо.

Най-доброто упражнение за бременни е плуването. При него няма натоварване на ставите, което е от голямо значение, тъй като под въздействието на хормоналните промени, които се извършват в тялото на бременната, ставите стават по-слаби и следователно се увеличават рисковете от контузии.

Към тренировката си може да включите и ходенето. Ако времето е хубаво, може да го изпълнявате и навън, но в умерено темпо, без да бързате никакъв начин. Също така избягвайте упражненията със свободни тежести. В този момент най-добрият и безопасен избор за Вас са машините.

Както сигурно знаете, почивките между упражненията са от значение за резултатите, които преследвате. В това положение, в което се намирате обаче, ще трябва да се съобразявате с нуждите на тялото си и да почивате толкова колкото му е необходимо, а не колкото трябва.

В интернет най-вероятно ще откриете стотици програми и упражнения за бременни. Нашият съвет, обаче, е да тренирате под контрола на инструктора в залата и да оставите всичко в негови ръце (стига да сте сигурни в неговите умения и знания).

Ако никога досега не сте се занимавали сериозно със спорт и под угрозата, че ще напълнеете прекалено много сте решили да тренирате активно по време на бременност, то по-добре се откажете от тази идея. Тренировките за бременни се препоръчват само за жени, които не са преставали да спортуват през последните няколко месеца и се намират в добра физическа форма.