Благовещение се празнува на 25 март и е най-тържественият празник през месец март. Пада се винаги по време на Великите пости.

 
На този ден Бог изпратил Архангел Гавраил в Назарет при Дева Мария, която била омъжена за Йосиф дърводелеца. Архангелът й каза: "Радвай се, благодатна! Господ е с тебе. Благословена си ти между жените." Тя много се смутила от тези думи, но той я успокоил и й обяснил, че ще зачене и ще роди син с име Исус, който ще бъде велик и син на Бога. А Бог ще му даде престола на Давид и Исус ще царува и царството му не ще има край. Казал й още, че Светия Дух ще слезе върху нея и ще я осени силата на Всевишния. Затова и светото дете, което ще се роди, ще се нарече Син Божи.
 
В календара на християнската църква празникът е утвърден през 7ми век. В този ден на обновление за цялата природа, в чест на Дева Мария - символ на чистота, любов и грижа, се празнува ден на майката и жената. 
 
Благовещение се счита за голям празник, "на половин Великден", на който "дори и птичката гнездо не вие". Вярва се, че тогава идват прелетните птици. Затова на този ден всеки гледа да излезе от дома си сит и с пара в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари. Има поверие, че на празника идват самодивите и започват игрите си. 
 
На Благовещение пробиват ушите на малките момиченца, бележат агнетата и яретата, защото се вярва, че няма да ги боли. Садят овошки и зеленчуци, за да са сладки плодовете им.
 
Срещу Благовец иманярите излизат да търсят заровени пари. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Вярва се, че на празника и най-силната отрова губи силата си. Дори главата на убита змия се смята за лековита.
 
На Благовещение обредно се гонят змии, гущери, бълхи, както на 1ви и 9ти март. Като прескачат огъня, момците нарочно си пърлят малко краката, та да не ги хапят змии през лятото.
 
Счита се още, че "за здраве поне с кокал от риба трябва да си почекаш зъбите". Традицията да се яде риба на този ден се спазва от далечни времена. Това е позволено само на Благовещение и Цветница. На църква се отива с нова дреха, която става благословена и се носи по време на Великденските празници.
 
Имен ден имат Благо, Благой, Благовест, Благомир, Благородна. Пожелаваме ви късмет и здраве! Наздраве и умната!