Когато сме стресирани, често търсим утеха в храната и като правило посягаме към така наречените джънк храни, захарни изделия и изобщо висококалорични продукти. Веществата, които се съдържат в тях стимулират отделянето на хормоните на удоволствието в мозъка – допамин, тироксин, гама-аминомаслена киселина, серотонин, ендорфин, което води до повишение на концентрацията им и по-продължителното им действие. Приемът на такива храни не позволява на мозъка да се бори със стреса, а само влошава нещата.

Колкото по-зле се чувствате, толкова повече желаете тези вредни храни, от което попадате в затворен кръг. Резултатът – сериозен физически и психически дисбаланс, като правило съпроводен от наднормено тегло, ревматични заболявания, дистрофично разстройство.

Стресът не е за подценяване, а постоянното напрежение може да ни причини много сериозни здравословни проблеми, които се лекуват трудно. Стресът има няколко симптома, които можем да разделим в групи: когнитивни, физиологични, емоционални и поведенчески.

Когнитивните най-често се изявяват като блокиране на мисълта и неспособност да взимаме решения. Емоционалните симптоми на стреса обикновено са негативно мислене, апатия, понижено самочувствие, раздразнителност, цинизъм, чести пристъпи на гняв. При поведенческите симптоми най-често изявените са злоупотреба с някакви лекарства, с алкохол, ниска трудова ефективност, асоциално поведение, липса на апетит или пък обратното – завишен апетит. Физиологичните причини зависят от силата на стреса, който сме изпитали: наднормено тегло, задух, световъртеж, нарушения на сърдечния ритъм, лош сън и др.

Затова не чакайте да стигнете дъното, а започнете да консумирате здравословни продукти, които да ви донесат добро настроение, прилив на сили и отдавна забравената трудолюбивост.

Да „преглътнете” стреса веднъж завинаги ще ви помогнат следните витамини и микроелементи, които се съдържат в достъпни хранителни продукти и ястия:

• Ако сте свикнали да асоциирате кашата с обработените овесени ядки за бързо приготвяне залети с горещо мляко, то е дошъл моментът, да обогатите гледната си точка. Максимална полза за организма ни носи само цялото нешлифовано минимално обработено зърно. Само заедно с обвивката си то може да съхрани ценните вещества, сред които е и витамин В. Тези вещества са важни за поддържането на метаболизма и нервната система. Витамините от група В не случайно се наричат „антистресови”. Лесно ще си ги набавите, ако в менюто си добавите необработени зърнено-житните култури: овесени ядки, елда, царевица, пшеница, ечемик, ръж, ориз.

• Най-верният борец за доброто настроение и доброто самочувствие е витамин В12. За да попълните запаса от този витамин в организма си, добавете в обяда си продукти от животински произход. Най-богати на витамин В12 са говеждото, заешкото и пилешкото месо, млечните продукти, яйцата, рибата и морските дарове.

• Ще е добре да включите рибата в своето „антистресово меню”, най-вече дъгова пъстърва, сьомга, риба тон, които в най-големи количества съдържат Омега-3 полиненаситени мастни киселини. Също така се съдържа в зехтин, леленото масло и масло от орехи, като помага в борбата с последствията от стреса и вредния навик да го „заяждаме”.

Антиоксидантите са група биохимични вещества, действащи благоприятно и отпускащо върху човешкия организъм. Основното свойство на тези вещества е унищожаването на свободните радикали в организма, като токсини, тежки метали, токсични съединения. Те също така подобряват физиологията на организма, като го предпазват от вируси, бактерии, токсични вещества и подобряват имунната система. Богати на съдържание на антиоксиданти са червената и черната боровинка, малините и ягодите. Струва си да включите в ежедневното си менюто поне някои от следните плодове: банани, грейпфрут и зелени ябълки. Ако работата ви е свързана с много стрес, съвета ни е да започнете да закусвате овесена каша с банан.

• Когато стресът ви подкани пак да го заядете, то го направете с вкус! Пиперът, репичките, тиквичките и целината са богати източници на селен. Злоупотребата със захарни и тестени изделия унищожава селена от организма ни, а липсата му се отразява на имунната ни система, способността ни да се концентрираме и способства натрупването на излишни килограми. Селенът нормализира обмяната на белтъчините, нуклеиновите киселини, поддържа функционирането на сърдечно-съдовата система. Достъпен източник на селен са фасулът, всички видове семки и ядки, черните дробове на животните и птиците, гъбите, черният хляб, царевицата.

• Ядките, семената, бананите, авокадото, млякото, сирене, кисело мляко и бобовите, съдържат една „вълшебна” аминокиселина наречена тирозин. Той „дирижира” нашето настроение: недостигът на тирозин усилва симптомите на стрес и води до забавянето на обмена на веществата в организма.

• В борбата ви с излишните килограми, умората и раздразнеността верен помощник е фолиевата киселина, която спомага обработката на серотонин, така наречения „хормон на щастието”. Лидери в съдържанието на фолиева киселина са животинските чревца, черен дроб, фасул, спанак, аспержи, броколи, а също така добре познатите ни необработени зърнено-житните култури.

• Ако стресът ви подканва да си хапнете нещо сладичко, то нека това да е правилното лакомство. Сушените плодове, какаото и натуралният горчив шоколад съдържат магнезий, чиято основна роля е да се грижи за равновесието на нервната и мускулната система. За да избегнете умората и стреса, не трябва да лишавате тялото си от магнезий. Като избирате сушените плодове и натуралния шоколад, вместо поничките и карамелизираните сладкишите, ще се справите с нездравословното желание към захарни изделия и наистина ще оправите настроението си.

Да преглътнем стреса с нещо вкусно и полезно!

Примерно дневно меню, съставено от здравословни храни:

След ставане: чаша вода с парченце лимон.
Закуска: овесена каша с банан, порция нискомаслен йогурт без консерванти.
Късна закуска: смути от магданоз, спанак и грейпфрут.
Обяд: зеленчукова супа, твърдо сварено яйце, ризото с печурки.
Късен обяд: пюре от фасул, орехи, магданоз, подправки, овкусени със зехтин.
Вечеря: сьомга със зелена салата или салата от водорасли.
Десерти: сушени плодове (3-5 броя), бадеми, кедрови ядки, тиквено семе (до 30 г), натурален шоколад (над 70%).