Брестовишките баби съвсем скоро ще завладеят Индия. След участията им на международни фестивали в Румъния, Франция, Италия, Португалия, Гърция, Македония, Унгария, сега гласовете им ще напуснат пределите на Европа.

Причината е, че ансамбъл „Тракийче”, част от който са и 17-те очарователни дами, е поканен да участва в тържествата, посветени на 60-годишнината от българо-индийските отношения през февруари догодина. И Брестовица е в трескава подготовка за голямото събитие.

„Нашите участници ще представят танци от три различни области – тракийски, северняшки и македонски. Което е много ангажиращо, тъй като ние определено сме се фокусирали върху тракийските и родопските танци”, разказва Мария Банджакова, секретар на местното читалище „Съзнание”. Поради финансови затруднения обаче до азиатската държава ще пътуват само осем човека. Изпълненията на брестовишките баби ще бъдат записани и пуснати по време на участието на младежите.

„Сега трябва да намерим студио, в което да направим записите, след което танцьорите да започнат индивидуални репетиции. Защото с тях няма да бъде нито хореографът, нито ръководителят. Поканата е голяма чест за нас и ние правим всичко възможно, за да се подготвим и да се представим на ниво”, обяснява Банджакова.

Въпреки че няма да присъстват лично, бабите се вълнуват много. Мария разказва, че са изключително емоционални и са душата на всички празници в селото. Най-младата дама в групата е на 45 години, а най-възрастната - 88-годишната Марийка Джорова или както всички я знаят - баба Маша. Те имат дейно участие в подготовката, организирането и провеждането на традиционния вече фестивал „Брестовица - грозде и вино”. Поддържат традициите и ги предават от поколение на поколение, съхранявайки технологията на редица забравени брестовишки рецепти - от сладкия суджук, сладкото от грозде и басмата (газирана гроздова напитка, кръстена от местните резняк), до всевъзможни други лозови деликатеси.

Всеки четвъртък дамите се събират в техния Пенсионерски клуб. И винаги намират повод да се почерпят. Също така пътуват заедно, организират си екскурзии. Разкриват, че тайната на дълголетието е в греяната ракийка с мед, която ползват вместо лекарства. Всяка вечер пийват по едно пръстче ракийка и задължително по чашка червено брестовишко винце.

„Покрай тях винаги е безкрайно интересно и забавно. Няма да забравя една комична ситуация. На 21 януари - Бабинден, тръгваме с младежите и част от жените за Македония. Отивайки сутринта към здравната служба, виждам баба Маша с магаре, на което са сложени бебета, а една жена е облечена като медицинска сестра. Всичко това е част от ритуала, който извършваме на този ден. Но ние трябва да тръгваме за Македония - времето е студено, има и сняг. В първия момент се ядосах, след което започнах да се смея. В крайна сметка направихме ритуала, чак след което всички ни изпратиха най-тържествено за Македония и потеглихме”, спомня си Банджакова. И посочва, че 88-годишната Маша е влизала и в образа на сумо борец. А дори и на тази възраст живее сама и на нея може да се разчита за всичко.