Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

 

Здравейте, г-жо Ненкова.

 

Имам нужда от съвет. Отчаяна съм, защото последните ми връзки бяха просто катастрофални. Имам чувството, че всички мъже са такива, че са еднакви, че само ме използват. Аз търся любов, а не да съм готвачка и прислужница на някого. Вече не искам да излизам на срещи, загубих надежда, че ще срещна подходящия човек. Чувствам се самотна и мечтая да имам някого до себе си, но не мога да понеса повече разочарования.

 

Моля Ви, кажете ми как да продължа напред.

С.

 

Здравейте, С.,

напълно разбирам Вашето огорчение. След поредица от неудачи ние се обезсърчаваме и сме готови да се откажем да влагаме усилия и енергия дори и много силно да желаем това, към което се стремим. „Как да намеря човека за мен, мъжа на живота си? Защо все попадам на неподходящи хора? Всички мъже ли са „такива”?” Това са въпроси, които много често ми задават и дамите, които посещават ежеседмичната ни група, в която обсъждаме подобни теми.

Мила С., връзката с любимия, с човека до нас винаги отразява връзката ни с нас самите. Когато не познаваме добре себе си, страхуваме се и сме неуверени в собствената си значимост, ние не допускаме другите близо до себе си, не се отваряме достатъчно за тях, често се защитаваме и отбраняваме, даже когато няма нужда от това. Често ние се представяме не такива, каквито сме, а такива, каквито мислим, че другите искат да сме. Пишете, че мъжете само Ви използват. Помислете кое във Вас, във Вашето поведение кара тези хора да мислят, че могат да се отнасят по този начин към Вас. Често ние правим за другите много неща не защото искаме, а защото „трябва”, за да им се харесаме, за да постигнем някакви наши цели във връзката. Така изграждаме определен образ в очите на другите, различен от истинското ни Аз. Показваме някой, който не сме. По този начин заблуждаваме околните за това, което наистина сме, което харесваме и обичаме, което сме готови да направим, което ценим и уважаваме. Сякаш някъде по пътя към другия се изгубваме в желанието си да изглеждаме в най-благоприятна светлина пред него и пред света. Така партньорът ни започва да вижда не нас, а образа, който сме показали и който е различен от истинския. Искам да подчертая, че това се отнася както за жените, така и за мъжете във връзката.

Скъпа С., пишете, че търсите любов. Не бива да забравяме, че пътят към любовта минава през всеки един от нас. Това означава, че трябва да се свържем с любовта в себе си, да се свържем със здравословния егоизъм вътре в нас, който ни кара да се обичаме, да се грижим за себе си, да отглеждаме семената на любовта вътре в нас, за да може от гледна точка на пълнотата и удовлетвореността, на щастието и радостта, които са вътре в нас, да се свързваме с другите с идеята не да търсим любовта в тях, а да споделим своята и това, което носим в себе си, това, което сме.

Мила С., питате ме как да продължите напред и да срещнете подходящия човек. Аз Ви предлагам да се срещнете първо със себе си. Опитайте се да проведете честен диалог със себе си - какво обичате, на какво се радвате, какво харесвате и какво не. Помислете какви са идеите Ви за живота, визията Ви за бъдещето и как може да се осъществи, чисто практично какво би Ви харесало да правите, за да постигате желаното. Нека тези срещи станат част от Вашето ежедневие. Препоръчвам Ви също да намерите любими занимания като спорт, хоби, разходки, а също и приятни за Вас места, където да срещате и опознавате нови хора. Не бързайте с избора на партньор, дайте си време, за да сте сигурна в това, което чувствате.

Не забравяйте да сте себе си и да се радвате на това, което сте!

Желая Ви успех!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук