Новата Тейлър Суифт – така наричат 12-годишната българка Зорница Калчева нейните приятели и преподаватели в Лос Анжелис. Тя живее в Америка с родителите си от седем години и подобно на именитата американска певица, сама пише текстовете на песните, сама композира музиката и сама ги изпълнява – при това с много артистичност и чувство, предава Десант.

Подобно на Суифт, която започва кариерата си още като тийнейджърка, Зори – както всички й викат, записва първия самостоятелен сингъл преди да завърши даже основното си образование. Той се казва Waters may rise и може да се чуе от 22 юни на официалния канал на българчето във видеопортала YouТube. Освен първата й авторска песен, голям е интересът към кавърверсиите на българското момиче на хитовете на Кейти Пери и Селин Дион - Uncoditionally и Because you love me. За своята популярност и талант Зори е отличена с приза „Изгряваща супер звезда“ на българския вестник в Чикаго „България сега“ и асоциация „Възраждане“, обединяваща нашенците, живеещи в Калифорния.
Това обаче не е първото признание на младата българка. През 2013 г. тя получи Голямата награда на престижния конкурс „Намери своя глас“ на телевизионния канал на Уолт Дисни и стана първата източноевропейка, спечелила приза, дал тласък в кариерата на звезди от ранга на Бритни Спиърс, Кристина Агилера и Майли Сайръс.

Зори Калчева е родена на 14 август 2003 г. в семейството на инженер и лекарка. През 2008 г. родителите й печелят заветната Зелена карта и заминават за Новия свят. Те се установяват в Града на ангелите, а малката им дъщеря тръгва там на училище и по-късно завършва с отличие „Уорнър авеню скуул“.

Когато нейната страст към музиката и киното става ясна, родители, близки и познати на семейството стигат до общото решение, че тя трябва да взима уроци по пеене. Така през 2012 г. Зори се записва в знаменитата школа по изкуства „Колбърн скул“ в Лос Анжелис, където е най-малката ученичка на преподавателката Кей Монтгомъри, известна като първия музикален педагог на Бритни Спиърс, а в по нови времена на друга звезда на Дисни – Селена Гомес.

„Първите две години изучавах класическа музика при Кей Монтгомъри, но оперното пеене е голямо предизвикателство за мен. Анна Монтгомъри пък е учителката ми по поп музика. Те са най-добрите учители, за които някой би мечтал. Безкрайно ги обичам и съм им благодарна за всичко, което правят за мен, за вярата им и за тяхната подкрепа“, споделя талантливото българче пред „България сега“.

Анна Монтгомъри помага много на Зори при създаването на Waters May Rise и професионалния запис на песента.

„Като малка имах притеснения да излизам на сцена и да изпълнявам песни пред много хора. Осъзнах, че човек не е нужно да се притеснява и трябва да е смел. Така ми дойде идеята да създам песен за хората, които имат страхове и да им дам кураж, за да ги преодолеят, колкото и да им е трудно. Тази песен ми помага да преодолея моите страхове“, разказва Зори.

Тя първо написва текста, което е било лесната част. След това в продължение на месец композира мелодията и след като продуцентът на детски мюзикъли към „Дисни мюзик“ Дейвид Фостър я одобрява, започват работата по записа. Това е особен процес, който отнема много труд и енергия на малката певица, но тя не се отказва.

Тонрежисьорите на студиото са възхитени от нейния професионализъм и държание, които са като на утвърдените изпълнители. Опитността на младата българка идва от това, че откакто печели „Намери своя глас“, тя многократно записва кавър версии на актуални музикални хитове, които изпълнява на празненствата в „Колбърн скул“, както и на събиранията на българската общност в Лос Анжелис.

„Обичам да пея и авторски песни, както и кавъри. Но ако трябва да избирам, харесвам повече да пиша собствени песни, защото емоционалната връзка между текст и мелодия е по-голяма и освен това има по-голям смисъл за мен. Обичам да пея песни на изпълнители, на които се възхищавам, но посланието, което изпращам чрез собствените си песни, е по-силно“, споделя Зори.

Въпреки че нейните приятели я наричат новата Тейлър Суифт, истинската любимка на Зорница е Селин Дион. Канадската попзвезда олицетворява за нея успеха на сцената.

От октомври 2014 г. талантливата тийнейджърка вече посещава и курсове по актьорско майсторство. Тя учи в театралната школа за млади артисти The Playground - A Young Actor’s Conservatory в Сан Диего. От една година ходи и на занятия при прочутата Синтия Бейн в Young actor studio, което е специализирано в комедийния жанр. В края на седмицата Зори усвоява професионалните танци в „Бевърли Хилс денс студио“, като същевременно посещава и уроци по пиано.

Всички тези ангажименти обаче не тежат на бъдещата попзвезда. Както самата тя уточнява: „Актьорските занимания много ми помагат при пеенето. Винаги когато пееш, е важно да има връзка между текста и мелодията. Актьорското майсторство ми помага да вникна по-добре в песента и това е една от причините да ходя на тези класове. Мечтая да стана актриса, не само певица. Двете вървят ръка за ръка и са еднакво важни за мен“.

Въпреки цялата си заетост и успехи, Зорница си остава обикновено момиче, което трябва да ходи всеки ден на училище. При това успява да запази добрия си успех. „Много обичам да пиша разкази в часовете по литература и винаги се радвам, когато моят учител ме оценява с най-високата оценка А+. Това е шестицата в България“, гордее се тя.

Макар да е напуснала България още като малка, Зори продължава да говори родния си език толкова добре, колкото и английския. Мечтае като завърши да посети родната си София. „За съжаление нямам спомени от България, тъй като бях само на пет години, когато се преместихме да живеем в Лос Анджелис, но знам много неща за България от моите родители, които винаги са ме учили да не забравям, че съм българка и че имам български корени. Обичам Родината си и с удоволствие бих я посетила при първа възможност“, категорична е младата певица.