Ученици от Силистра спечелиха трето място на музикалния конкурс Europe in Harmony, организиран от Европейския икономически и социален комитет, предаде БНР. Сред близо 70 участници, трета награда спечелиха ученици от град Силистра – Свилена Георгиева и музикална студия „До Ре Ми”.

Състезанието е за музикални видео клипове, изградени върху „Одата на радостта”. Видео предизвикателството, отправено към младите творци, е да покажат какво им дава Европейският съюз чрез музикални и визуални внушения. Както е известно, откъсът от Девета симфония на Бетовен е приет за химн на ЕС през 1971 г., но в инструментален вариант. В своите експерименти участниците в надпреварата трябвало да използват вокалната партия от прочутото произведение, променяйки го според своите виждания. Гласуване по интернет „пресяло“ десет клипа за полуфинала. Жури, съставено от членове на комитета и представители на медиите, определило крайното класиране. Конкурсът не поставя строги професионални правила, няма и възрастови граници. Единственото изискване е участниците да са аматьори. Идеята е да се популяризират европейските ценности и разбира се – дейността на ЕИСК. Независимо от пъстрия национален и възрастов състав на кандидатите, повечето от тях са показали завидно въображение. Някои явно са разполагали с достатъчно финанси и морална подкрепа, други са се справили с по-ограничени средства. Резултатът е витални, остроумни и усмихнати послания, отправени в рамките на няколко минути. Понякога наивни и не дотам „изпипани“, затова пък – искрени.

Свилена научила за конкурса от директорката на своето училище Магдалена Атанасова, но до крайния срок оставало съвсем малко време. Наложило се за няколко дни да уточни концепцията си, да направи сценарий и да организира снимките на нискобюджетното видео.

"На 15 години съм, уча в Езикова гимназия „Пейо Яворов“ – Силистра – представя се тя. – С музика се занимавам от 6-годишна възраст, а първата ми учителка е г-жа Бонка Скорчелиева. Започнах да пея в нейната Музикална студия „До Ре Ми”, част от детството ми премина там. Беше много вълнуващо да приема предизвикателството на ЕИСК и да предложа собствена интерпретация на „Одата на радостта“. Изискването беше да е изпълнена от вокална група или хор. Веднага се сетих за „До Ре Ми”, разбира се. Солото изпълних аз. Участваха близо 70 клипа от цяла Европа и затова съм много щастлива, че именно ние бяхме избрани от журито. На първо място се класира немската група Delta Q, на второ испанският клип Only Words. Певците, които са ги записали, нямаха възможност да присъстват на награждаването, пристигнаха представители на техническите екипи. На мен се падна честта да изпълня „Одата на радостта“ по време на церемонията. Атмосферата в Брюксел беше невероятно зареждаща. Срещнах се с интересни личности, установих нови контакти."

Свилена е била сред най-младите солисти в състезанието, а наградата си е получила от Джейн Морис – вицепрезидент на комитета. В своята мотивация журито е посочило забележителната комбинация между специфичния тембър на тийнейджърката и звучността на вокалната група, както и интересния замисъл. В първата част на клипа съпроводът е поверен на детския състав, след това – на формация от девойки. Накрая всички пеят заедно – като символ на обединението и разбирателството. Огромно впечатление е направил и гласът на солистката – дрезгав, плътен, с изненадващи низини. Това е второто отличие за Свилена тази година. Дни преди награждаването в Брюксел тя спечели голямата награда от „Златен ключ” – международен конкурс за франкофонска песен, организиран от Алианс Франсез в Пловдив. Предстои й още много работа, но тя уверено е направила първите стъпки към мечтата си да стане професионална поп и джаз певица.