България е включена в 10-те най-добри туристически дестинации в света в първото издание за тази година на едно от двете най-престижни американски списания за вино и гурме култура „Wine Enthusiast“. Тя се нарежда на второ място сред страни като Италия, Испания, Франция, Нова Зеландия, Аржентина, САЩ, Германия и др. Авторите предлагат на своите читатели турове „от класическия климат на Прованс, Лондон и Райнгау до диви и драматични винени приключения в Салта, Сицилия и България“.

Еножурналистите Джеф Дженсън и Майк де Симоне представят на читателите си вината от Тракийската низина, като подчертават, че винарите в България създават отлични напитки от местни сортове. „Мавруд е един от водещите сортове от червено грозде. От него се произвежда силно впечатляващо вино с танинов привкус, което може да стои самостоятелно или да се смеси с международните сортове грозде като Каберне Совиньон, Сира или Мерло. В България се разработват и вина от сорта Рубин, който е създаден в балканската страна. Белите вина се произвеждат от родния Мискет и Димят, както и от по-познатите сортове Шардоне и Вионие. Те могат да бъдат направени със свеж аромат или да напомнят стила на отлежали в дъбови бъчви стари вина.“ Това са част от акцентите в публикацията на Джеф Дженсън и Майк де Симоне, разказват от varnautre.

Във фокуса на престижното американско списание са винарски имения, които не само са високотехнологично оборудвани и произвеждат отлични вина, но и предлагат чудесни условия за дегустации и разполагат с „елегантни зали, гурме ресторант и луксозни къщи за гости“. Авторите разкриват и част от забележителностите на Пловдив и предлагат хотели, в които туристите могат да отседнат в „древния и вечен град“, който е център на винопроизводството в България и витрина на бранша, защото в него ежегодно се провежда най-мащабния винен форум не само в България, но и на Балканите и който през 2016 година бе домакин на световния винен фест Concours Mondial de Bruxelles.