В предишните две статии ви запознахме с подготовката и част от протичането на традиционната българска сватба. Днес приключваме нашата история с най-веселата част от този незабравим ден.

След като младоженцът подари цветя на тъщата и почерпи сватовете, всички се отправят към Обредния дом.

В ритуалната зала:

Ритуалът започва, когато всички гости пристигнат в залата.

Съвет към младоженците: Бъдете сигурни, че разполагате с нужните документи, брачни халки и чаши за шампанско!

Младоженците влизат последни. Обредното лице започва церемонията, докато стигне до заветния въпрос – дали младите са съгласни да встъпят в брак. Когато отговорят положително, те се подписват, както и кумовете, отпиват от ритуалното шампанско, слагат халките си и младоженецът целува булката. Официално младоженците вече са семейство! Излизайки от Обредния дом, те биват посрещнати с ръкопляскания от своите близки, които ги поздравяват. Младото семейство преминава през сватбен дъжд от късметчета, ориз, бонбони и парички.

В църквата:

В зависимост от това дали младата двойка ще встъпи в църковен брак, сватбарите се отправят или към църквата, или към ресторанта.

Ако семейството е решило да сключи църковен брак, то непременно трябва да носи вече получения акт за граждански брак, кръщелни свидетелства, две свещи, завързани с бяла панделка, венчални халки, погача, купичка с пчелен мед, жито, стотинки, червено вино и обредна чаша. Смята се за добър късмет, когато младоженците тръгнат първо с десния си крак в църквата. Ритуалът се състои от Обучение и Венчание, а свещите е хубаво да бъдат запазени след сватбата и да не бъдат развързвани никога.

 

В ресторанта:

На входа на ресторанта е опънато бяло платно, покрито с цветя, а на края му има менче с бяло и червено цветче в него. Всички гости са там освен младоженците. Те пристигат последни, съпроводени от сватбения марш. Свекървата ги посреща със слово и ги захранва с питка със сол и мед (сол, заради солените моменти и мед, за да им е сладък живота), а те правят първата си наздравица като семейство заедно с кумовете. Първата чаша шампанско се пие до дъно, а всички присъстващи викат „горчиво”. Младоженката ритва менчето с вода. Ако белият цвят излезе по-напред, то първата рожба ще бъде момче, а ако излезе червеният - момиче. Празненството се открива с празнични речи от кума, свекъра и бащата на булката. Танците пък се откриват с първия семеен танц на новото семейство. В разгара на тържеството се разчупва обредната пита от младоженците. Този, който отчупи по-голямо парче, ще командва в семейството. В даден момент се прави и Празничната Наздравица, при която младоженците получават поздравления и подаръци от своите гости.

Даруването на кумовете е друг популярен ритуал, който не бива да се пропуска. Двамата най-добри танцьори от двете фамилии играят ръченица с дарове пред кумовете, обикновено петел, погача и малко прасенце. Кумът и кумата трябва да надиграят танцьорите, за да си откраднат подаръците или да платят за тях.


Следващата интересна стъпка е Булчинското хоро - булката повежда хорото, а който се хване на него й дава пари.

Тържественото разрязване на тората се извършва в края на тържеството. Прави се захранване с торта между младоженците за сладък и щастлив семеен живот. Същото се повтаря и от кумовете, и от останалите неженени двойки.


След няколко танцамладоженката се обръща с гръб към всички свои неомъжени приятелки и хвърля букета си към тях. На тази, която го улови, й предстои да бъде булка в близко бъдеще. Младоженецът пък сваля жартиера на булката със зъби и го хвърля към всички неженени господа. Който го хване, ще бъде следващият младоженец.

Танците продължават часове наред!

В дома на новото семейство:

Сватбеното тържество приключва. Обикновено семейството се прибира чак в ранни зори. Младоженецът пренася съпругата си на ръце през прага, а тя намазва вратата с мед и масло. Не ги мислете! Предстои им първата брачна нощ!