Още един български град, оценен на световно ниво - Бургас, спечели приза за Европейски град на спорта през 2015 година. Потвърждението дойде с писмо от г-н Джан Франческо Лупатели - президент на ACES Europe - Асоциация на европейските столици и градове на спорта, която работи в тясно сътрудничество с Европейската комисия. 

"Поздравления за наградата, защото вашият град е наистина добър пример за използването на масовия спорт като инструмент за постигане на интеграция, образование и уважение, които са основните цели на ACES Europe. Вие сте развили забележителна спортна политика с хубави съоръжения, програми и дейности. От сега нататък Бургас е добре дошъл в семейството на ACES Europe", се казва в писмото.

Черноморският град бе избран измежду 20 кандидата от целия континент. Добрата политика от страна на Община Бургас за обновяване и увеличаване на спортната инфраструктура - басейни, спортни комплекси, спортни площадки и велоалеи, училищни игрища и салони, активната й работа с подрастващите и усилията за социално включване на хората с увреждания чрез спорта, са оказали положително влияние върху журито, спряло се именно на нашата кандидатура.

За да защити достойно спечеленото първо място, обявяваният неведнъж за Най-добър град в България, Бургас ще изготви и специална програма с разнообразни събития и активности, свързани със спорта.