За мен ароматът на есен, на спомен от детството на топлина и уют е този на току-що изпечения тиквеник. Такъв, какъвто го правеше баба ми, с малката разлика, че в забързаното ми ежедневие трудно намирам време да разточа кори и се налага да използвам готови.

За тази рецепта използвах тиква от сорта Матилда- Мускатна тиква (хибриден сорт тикви тип Цигулка) с жълто-бежов цвят. Има сладък, плътен и много богат вкус. Средно тегло 2- 5 кг. Сортът е подходящ за крем супи, печене и варене. Самата тиква е доста сладка, за това при използването и за сладкиши се използва по-малко захар.

Продукти:

1 пакет кори за баница (400 гр)

1 кг. тиква

250 гр.орехи

1 к.чаша олио

около 250 гр.захар (според сладостта на тиквата, количеството може да е различно)

канела

2 пакета ванилия

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Обелената и почистената от семената тиква, настъргваме на ренде или с помощта на кухненски робот. Колкото по-ситна е тиквата, толкова по-бързо ще се сготви тя. В тенджерка или друг дълбок съд задушаваме тиквата с малко олио и добавяме вода (около 1 кафена чашка) за да омекне. Добавяме захарта, канелата, ванилията и орехите, които могат да бъдат смелени на ситно или счукани на по-големи парченца. Взимаме по две кори и намазваме с мазнина. Слагаме от плънката върху корите и навиваме.Тавата, в която ще печем тиквеника също трябва да е намазана с мазнина. Печем на около 170-180 градуса за 40-45 мин, докато хубаво се зачерви. След като извадим от фурната, напръскваме с малко вода и завиваме с кърпа. При поднасяне може да поръсим с пудра захар.

Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук