Най-обичаме ястия, които стават самички. Съставките са прости и единственото ви задължение е да ги изсипете заедно с всичко в тенджерата. Нужно е да се бъркат едва 10 минути, а крайният резултат винаги е зашеметяващ.

Понеже в топлото време седенето край печката може да бъде много досадно, се спряхме на една бърза индийска яхния. Специалистите са съгласни, че индийската кухня не е само много вкусна, но е също така и здравословна.

В резултат на традициите, а също така и историческите условия, индийските готвачи са майстори на подправките. По-голямата част от жителите в Индия са вегетарианци, затова способността за използване на ароматни семена е станало истинско изкуство. Измежду многото подправки, които имат приложение в индийската кухня трябва да изброим: ким, кориандър, куркума, кардамон, червено и зелено чили, канела, шафран, карамфил, индийско орехче, джинджифил, анасон, сусам или лук и чесън.

Голямо влияние има индийският начин за ядене на месо – неговите малки количества са смесени със зеленчуци или плодове, леко запържени или задушени в уок тиган. Голяма част от индийците около 44% обаче никога не са опитвали месни продукти. Според специалисти това предотвратява формирането на ракови клетки в организма, предпазва от затлъстяване и диабет.

От опит знаем, че индийската храна отнема време, но не и когато всичко е готово. Тайната е в това, че варивата в нея са вече сготвени и отнема време само да поемат от подправките.

Съставки за 6 порции

450 г. сварен нахут
450 г. нарязани на кубчета домати от буркан
1 супена лъжица растително масло
1 голям лук, нарязан на кубчета
3 скилидки чесън , смлян
1 супена лъжица пресен джинджифил, настърган
по 1/2 чаена лъжичка: канела , кориандър, кимион , куркума , лют червен пипер, карамфил (може да добавите по-късно и още на вкус)
1/4 чаша магданоз - нарязан
2 чаши неварени кафяв ориз за гарнитура

Начин на приготвяне

Загрейте олиото в голям тиган задушете лука. Добавете подправките и разбърквайте, докато поемат мазнината. Оставете сместа за 2 мин. Ред е на чесъна и джинджифила. Заедно с тях сложете измития след варенето нахут. Нека се задушава около 3 минути на бавен огън.

Сложете ориза да се свари в 4 чаши вода на бавен огън. Трябва да стане заедно с кърито, за да не е студен при сервиране.
След като нахутът и лукът са абсорбирали ароматите на подправки, добавете доматите и разбъркайте всичко. Оставете да къкри на слаб огън около 30 мин. Сервира се канапе от ориз с част от яхнията и се поръсва с пресен магданоз.

В рецептата няма сол нарочно. Това е, заради консервата с домати, която със сигурност има подправки. Ако прецените, че тяхната соленост не е достатъчна, добавете на вкус чак в края, след като сте опитали ястието.

Лесен трик за бързо готвене: ако искате оризът да се свари бързо, може да го накиснете за поне 4 часа във вода. Оставете го така и го покрийте с кърпа. Преди да го сварите изплакнете и сложете нова вода. Кафявият ориз е доста твърд и изисква повече време за обработка. Когато е покълнал обаче, става за минути. Съхранението на накиснат покълнал ориз става в стъклен съд в хладилника. Така ще се храните здравословно много по-често.