Раците се отвращават от лъжите и ако случайно прибегнат до тях, то това се случва само, когато истината трябва да бъде спестена. Например: те могат да кажат на детето си, че "кучето е намерило нов стопанин и се чувства много по-добре", ако то всъщност е починало или пък, че "татко е заминал надалеч и за дълго време по работа", в случай, че бащата е изоставил семейството си.


По този начин Раците защитават близките си от неприятни преживявания. Да лъжат за собствена изгода е под достойнството им. Стараят се дори да не украсяват житейските си истории, считайки, че истината е много по-интересна. Понякога тази откровеност, наричана от някои липса на гъвкавост, може да се превърне за Раците в проблем при общуването им с околните, защото мразейки лъжата, те изискват директност и от обкръжаващите ги.

Да разберете дали Ракът лъже е много лесно - достатъчно е да се вгледате в очите му - той примигва, отклонява поглед, изчервява се, започва да нервничи и почти веднага става ясно, че се срамува от измамата. Но... извинения от него не чакайте! Както вече споменахме, представителите на тази зодия лъжат, предизвикани от нещо сериозно и съответно са убедени, че лъжата им е в името на някаква по-висша цел.