Тази година Частът на Земята, най-голямата природозащитна инициатива в света, ще започне точно в 20:30 часа на 28 март. В България инициативата тази година е посветена на реките. 

Мащабната акция започва през 2007 г., като се трансформира в глобално общество, убедено в устойчивото бъдеще на планетата. Частът на Земята дава възможност на всеки човек да разбере какво влияние имат малките постъпки върху голямата планета и как може да използва силата си, за да се справи с климатичните промени. По време на Часът на Земята, милиони хора от целия свят символично изгасяват осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват. Така всички отправяме призив за по-устойчиво бъдеще.

Ежегодно над един милиард души в света от 119 държави по света, сред които и България изгасят осветлението в домовете, като част от световната инициатива “Часът на Земята”, организирана от международната природозащитна организация WWF. Оставането за час на тъмно в последната събота на март се провежда за седми път в световен мащаб и е символичен знак за предприемането на сериозни действия срещу промените в климата.

През 2013 г. рекорден брой български градове и общини – 103, взеха участие в инициативата - 103. От тях 37 изключиха осветлението и на множество общински сгради и площади.

Така за близо час, тъмни останаха Народното събрание, Министерски съвет, голяма част от държавните ведомства, столични театри и музеи, емблематични църкви като “Александър Невски” и “Света Неделя”, паметници в столицата и други големи градове, хотели и ресторанти. Българската народна банка и част от търговските банки също изгасиха фасадните си светлини, оставяйки електричество само за поддръжка на системите за сигурност. Същото правят със зданията си и множество големи компании.

“Часът на Земята” обхваща 25 времеви зони (стартирайки в 8.30 ч. вечерта, източноевропейско време), включвайки над 2 700 града в призива към световните политици за борба с глобалното затопляне.

През годините без светлини останаха и световни културни паметници като Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж, Лондонското виенско колело, четири от петте най-високи сгради в света., сред които “Емпайър Стейт Билдинг” в Ню Йорк. В инициативата се включва за пръв път и новоткритата извисяваща се на 800 метра кула “Бурж Калифа” в Обединените арабски емирства. Тъмни остават и статуята на Исус Спасителя в Рио де Жанейро, императорският дворец в Банкок, мемориалът на мира в Хирошима и др.

Екипът на Dama.bg също ще загаси осветлението. А ти ще се включиш ли?

Източник: WWF.bg