Чефчауен е бягство от реалността. Невероятната красота и арабска екзотика! Това определено е един от най-красивите градове в Мароко. Освен впечатляващите сгради в бяло и синьо, Чефчауен има и какво друго да покаже. Вижте 4 различни начина да опознаете този град, 4 съвсем различни неща, които той може да ви предложи.

1. За почитателите на историята

Градът е основан през 1471 г. Служил е като мавританска крепост за изселници от Испания. Красивите сини сгради отразяват синьото мароканско небе. Истината е, че цветовото решение на постройките е на религиозна основа, а не е просто някакво естетическо или дизайнерско решение. Според еврейските учения с боядисването на сградите с „текхелел” (древна натурална боя) и забулването на местните с молитвени шалове, ще накарат хората да се обърнат към Бог и да не забравят за неговата сила. Днес Чефчауен представлява пъстра палитра от бербери, мюсюлмани, евреи, наред с наследниците на мавританските изселници от Испания.

2. За авантюристите

Долини, клисури, живописни върхове... всичко това е в изобилие тук. Можете да се възползвате от ежедневните турове за един или няколко дни, за да се потопите изцяло в атмосферата на това място, а и за да се отдадете на един страхотен релакс сред природата.
Можете да отседнете в симпатични малки хостели или пък в луксозни хотели. Изборът е изцяло ваш, съобразен с финансовите ви възможности. Това, което обаче ви препоръчваме горещо, е да се насладите на прекрасното нощно небе, обсипано със звезди. През който и сезон да посетите града, страхотното преживяване и красивите гледки са ви гарантирани.


3. За почитателите на вкусната храна

Медината на Чефчауен е малка и спокойна. Когато влизате през някой от петте входа за градчето, ще усетите невероятните аромати, които се носят във въздуха, особено миризмата на прясно изпечен хляб. Тук е раят на почитателите на всякакви вкусотийки. Уханието на хиляди подправки и ароматни билки омайва посетителите. Истинска арабска екзотика! Задължително опитайте хляба. Той се пече в традиционна фурна на дърва, което му придава един по-различен вкус.
За обяд може да пробвате типичното мароканско ястие тажин с риба и зеленчуци с кус-кус. Тажинът има много разновидности, но най-основно се състои от месо или зеленчуци и различни подправки.
Идеалното допълнение към всяко ястие е чаша освежаващ чай от мента. Чаят е полезен за здравето и е важна част от мароканския начин на живот.

 

4. За колекционерите

Старинен и цветен – така може да се опише пазарът на Чефчауен. Сякаш попадаш в друг свят. Тук ценителите могат да намерят всичко. Красиво ръчно изрисувани чинии, кърпи, шалове, разкошни чанти с марокански мотиви.
За сребърни съдове и бижута посетете закритата част, където всякакви дреболийки красят стените. По-нататък по калдъръмената уличка ще намерите блузи, кърпи и шалове от овча кожа или от камила. Или пък може да си купите специални съдове за приготвяне на тажин.
В Мароко е много важно да се пазарите за всичко – за цената или пък да правите бартер за някоя от вашите вещи. Първо попитайте продавача за неговата цена и тогава направете предложението. Той няма да е съгласен веднага, ще ви се наложи да се пазарите известно време, но не трябва да се отказвате, докато не получите най-добрата за вас цена. Важното е винаги да се усмихвате! Това в Мароко е много ценено.



Ние, от Dama.bg, вече се размечтахме... надяваме се поне за малко да сме ви пренесли в един по-магически свят. Ако ви хареса, споделете го с приятелите си.