Черният шоколад изобщо не е приятел на стройната фигура, предупреди германска експертка по хранене, цитирана от ДПА.

Ако смятате, че замествайки врага на стройната фигура - млечния шоколад, с черен, сте намерили компромисен вариант да задоволите страстта си за сладко, грешите, заяви Хелга Щрубе от Германското дружество по хранене.

Твърдението й със сигурност няма да се хареса на любителите на шоколада, които искат да отслабнат, но същевременно не желаят да не се лишават от сладкото изкушение.

Според Щрубе по-високото съдържание на какао означава, че черният шоколад съдържа още повече какаова мазнина от млечния, макар да е с по-ниско съдържание на добавена захар. В действителност черният шоколад съдържа повече калории от млечния, тъй като количеството енергия грам за грам на какаовата мазнина е по-голямо от това на захарта.

"Черният шоколад не е балсам за стройна фигура и съвест", казва Хелга Щрубе.

Въпреки разкритието, черният шоколад си остава по-здравословният избор в сравнение с млечния за любителите на сладкото изкушение. Той е богат на фитохимикали, известни като флавоноиди, които се срещат в плодове и зеленчуци като ябълките, гроздето и червеното зеле.

"Хората не трябва да имат угризения, ако хапват парче черен шоколад всекидневно", допълва Щрубе, но напомня, че консумацията в големи количества и на двата вида шоколад е нездравословна и водеща до затлъстяване.

Източник: Dnes