На 21 ноември се чества Деня на християнското семейство. Този светъл празник се отбелязва още от древното минало. Смята се, че началото му е поставено с влизането на 3-годишната Мария в храма. На този ден е хубаво родителите да посетят светата обител заедно с децата си. Днес, майките и бащите се замислят за отговорностите и задълженията, които носят и имат като създатели на своите рожби. Счита се, че децата, които посетят църквата, ще пораснат с добри и чисти нрави и мисли, ще слушат родителите си и ще имат пълноценно и щастливо детство.

Преди години празникът се е отбелязвал доста по-ограничено. В храмовете са ходили родителите и само децата, които все още не са били женени/омъжени. Те молели Бог за здраве, благоденствие и спокойствие. След службата, прибирайки се вкъщи, се събирали край огнището и трапезата. С чаша вино в ръка и топли и вкусни гозби, те чествали и Въведение Богородично. По традиция, вечерта масата не се прибира, за да може когато Богородица дойде, да си вземе от всичко, сложено на трапезата и да даде своята благословия на семейството и дома.

Празникът се характеризира и с гадаене за времето през предстоящата година. Ако на 21 ноември вали сняг или дъжд, лятото на следващата година ще бъде дъждовно, зимата – снежна, а реколтата ще даде плод в изобилие. Ако, пък, слънцето грее и времето е топло, зимата ще бъде по-сурова, лятото – сухо, а реколтата – по-бедна.

Честит празник!