Денят на народните будители е празник, който ежегодно отбелязваме на 1 ноември. Той ознаменува делото на българските просветители, книжовници, революционери и будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. От 1991 г. Съюзът на учените в България отбелязва Деня на народните будители и като Ден на българската наука, а с решение на Съюза на българските журналисти, отбелязваме и Ден на българската журналистика.

Едва ли един ден в годината е достатъчен, за да им отдадем заслужената почит. Но нека все пак на техния празник им отделим специално внимание. Да сведем с преклонение и благодарност глави пред духовния подвиг на предците! И да се опитаме в контекста на съвремието ни да потърсим ролята на днешните будители, сред които почетно място заемат учителите, сред които са всички, които пазят и развиват наследеното от миналото и ни дават увереността, че за да бъдем граждани на света, преди всичко трябва да си останем българи!

Имената на повечето от тях са изписани със златни букви в страниците на историята - книжовници, просветители, борци за национална свобода и независимост. Но има и хиляди незнайни, които са били достойни техни последователи и тяхната заслуга е не по-малко важна. Те също заслужават нашата почит и уважение. Светите братя Кирил и Методий са ни дали азбуката, а техните последователи са превърнали словото в будител на българското самосъзнание и духовност! До онова неизмеримо нещо, което ни е давало сили и ни е съхранило като народ през вековете. Защото какво е народ без памет, без традиции, без знание, уважение и признателност към творците на неговата история и култура?

За да отбележат подобаващо един от най-истинските български празници, Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и Филиал "Сердика" на Столична библиотека, ще имат своя ден на отворените врати.

Поклон пред делото на книжовниците и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията ни!

Екипът на Dama.bg ви желае дълъг живот, здраве и нека всички ние бъдем все така упорити в усилията си да допринасяме за будния дух на българската общественост.