На 2 май църквата почита паметта на свети цар Борис-Михаил – покръстител на българите. Той е наречен равноапостолен светец, защото неговото дело в България и на Балканите може да се равнява на делото на първите апостоли.

Борис-Михаил е български владетел, който налага християнството и въвежда славянската писменост в България. Той управлява от 852 до 889 г. и за кратко в 893 г., когато детронира първородния си син Владимир Расате и възкачва на престола другия си син Симеон.

Името Борис има прабългарски произход. Първият известен носител на името е именно княз Борис I. Под влияние на църковна традиция с името Борис са кръстени и някои руски владетели, най-известният от които е Борис Годунов. Оттам името става популярно в Европа и целия свят. Много известни личности носят това име - Борис Бекер, Борис Елцин и др. Борис е единственото българско име, което се е наложило в световната именна семантика.

Произходът му се свързва с разпространения тотемизъм сред прабългарските имена / разбирането, че всеки род води произхода си от определено животно/. Етимологията на името Борис - думата се превежда като барс (снежен леопард), а също и от съкратената форма на името Борислав (да бъде славен в бой, борба).

Екипът ни честити празника на всички именици и им желае здраве, щастие и успех!