Историята на празника се свързва с работническото движение през 19 век и работническите протести за зачитане на основните социални права.

Всъщност днешният ден е свързан с годишнината от началото на мащабна национална стачка на 1 май 1886г. в САЩ. Над 300 000 души се включват в протеста с искане за въвеждане на 8-часов работен ден. 

У нас този ден се отбелязва с почивен ден, тъй като е сред официалните празници на България. От 1945г. в Народна република България, Първи май се чества ежегодно, тъй като трудът е основна ценност на идеологията на комунизма. Провеждани са мащабни манифестации из цялата страна, в които държавните служители са задължени да взимат участие. Лозунги, маршируване и прослава на труда на работническата класа бележат днешния празник в миналото. 

Някои хора смятат, че 1 май е въведен от комунистическата власт, за да отклони вниманието на масите от религиозния празник Гергьовден. Има логика, тъй като този празник произлиза от Западния свят. Комунистическата власт не подкрепя САЩ и дори се опитва да ограничи влиянието на Америка у нас. Тъй като празникът на труда съвпада със социалистическата конюнктура, той е възприет и адаптиран спрямо нуждите на тогавашната власт и пропагандата на комунизма.

Днес държавната власт не организира масови прояви, но денят все пак е почивен. Абсурдно или не, успелият протест, благодарение на който е въведен официален 8-часов работен ден, днес ни осигурява ден без труд.

Така че скъпи другарки, честит ден на труда, отпразнуван с ден мързел!