Днес отбелязваме Световния ден на мъжа! Той традиционно се чества в първата събота на месец ноември. Неговото въвеждане и утвърждаване е дело на бившия президент на Русия Михаил Горбачов. Идеята е подкрепена и от службата на ООН във Виена, както и от няколко други международни организации. А официалното първо честване е станало през 2000 г. Тогава по идея отново на Горбачов е създаден и приз – копие на „Мислителят” на Роден, който е бил даван на доказали се мъже в няколко сфери на живота – икономика, бизнес, политика, изкуство и пр. Наградата се е раздавала до 2006 година.

България се присъединява към страните, в които се отбелязва Световният ден на мъжете едва през 2011 г.

Любопитно е, че мъжете на Земята са с 57 милиона повече от жените. Това сочат данните на световната статистика от 2010 година. Има обаче държави като Русия например, където от Втората световна война насам броят им все още не може да се изравни с този на жените. Друг интересен факт е, че любимите ни мъже имат още един повод да почерпят - Международния ден на мъжете, който се отбелязва всяка година от 1999 насам на 19 ноември единствено в Тринидад и Тобаго, САЩ, Великобритания, Ямайка, Австралия, Индия, Сингапур, Малта и ЮАР.

Екипът на Dama.bg честити празника на всички мъже и им пожелава да бъдат все така чаровни и да ни търпят маааалко повече!