Днес празник има най-добрият приятел на човека - кучето! Празникът е отпразнуван за първи път на днешната дата, но през 2004 г., като предложението за него е дошло от американската почитателка на домашни любимци Колин Пейдж. По този повод решихме да ви запознаем с някои любопитни факти около сладките четириноги. Ето ги и тях:

  • Сред бозайниците, именно кучетата са с най-разнообразен външен вид. Вариациите са както по отношение на тяхното тяло, така и на черепите им. Всички кучета, без значение към коя порода принадлежат, са далечни потомци на вълците и обективно погледнато са от техния вид. Те обичат сладкишите, дори са по-големи почитатели на тези изкушения в сравнение с котките. Причината е, че кучетата имат около 1 700 вкусови рецептора, а котките около 500. Човекът е най-облагодетелстван в това отношение - той има около 9 000 рецептора.
  • Послушните кучета живеят по-дълго. От специално проучване, което е обхванало общо 56 породи, е направен извода, че войнствените кучета живеят по-кратко от миролюбивите. Притежават интелигентност, която се равнява на тази, която имат 2-3-годишните деца. Четириногите са в състояние да "научат" около 150 -200 думи.
  • Най-странните закони, свързани с кучетата, са два. Във Вентура Каунти, Калифорния на кучетата и котките им е забранено да правят секс, без изрично разрешение. В Палдинг, Охайо пък на униформените им е разрешено да хапят кучета с цел да ги успокоят.
  • Отпечатъкът на кучешкия нос е уникален. Както и при отпечатъците на човешките пръсти - никога няма да откриете два напълно идентични. Те могат да откриват заболявания чрез обонянието си. След направени експерименти е доказано, че те имат удивителната способност да "надушват" онкологични заболявания, диабет и епилепсия.
  • Кучето Лайка е първото живо същество полетяло в Космоса.
  • Учените вярват, че кучетата са способни да изпитват искрено и дълбоко състрадание към онези, които обичат.
  • Испанският художник и скулптор Пабло Пикасо най-добре е обрисувал тези предани наши приятели: "Кучетата идват в нашия живот, за да останат в него. Те не ни напускат, когато стане трудно и когато вече е преминала първоначалната тръпка, те продължават да ни гледат със същия този поглед, с който ни гледат от самото начало и така до последния им дъх. Може би защото още от самото начало са ни видели такива, каквито сме, а именно грешни, несъвършени хора - хора, които те въпреки това са избрали. Кучето решава веднъж завинаги. То не си задава въпроса дали иска да остарее с нас. То просто го прави. Неговата любов, след като сме я спечелили веднъж, е безрезервна".