Датата 8 декември е избрана през 1916 г. за празник на всички български студенти.

8-ми декември е и ден на Св. Климент Охридски, отбелязван по нов стил в календара. Свети Климент Охридски е един от Светите Седмочисленици и е считан за покровител на българското висше образование.

От 1916 г. в резултат на официалното приемане на Григорианския календар в България годишният празник на СУ "Св. Климент Охридски" се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 8 декември. Така с годините най-старото и престижно висше учебно заведение у нас създава и утвърждава 8 декември като университетски празник. Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите. През 1962 г. празнуването на "Студентски празник - 8 декември" е възстановено.

Неучебният ден за всички студенти обикновено се използва за организиране на няколкодневни посещения на едни от най-известните ни курорти Банско, Боровец, Пампорово, където студентите подобаващо отпразнуват своя празник. 

Екипът на Dama.bg честити празника на всички бивши и настоящи студенти, като им пожелава невероятно изкарване на празника, незабравими емоции и успешно завършване, последвано от професионална реализация!