По инициатива на Международния комитет по естетика и козметология СИДЕСКО от 2003 г. 9 септември е обявен за Световен ден на красотата.

Комитетът e водеща престижна световна организация в областта на естетиката и козметологията и е основан в Брюксел през 1946 г. Има свои отделения в 33 страни. Красотата е естетическа категория, която отразява хармоничното съчетание на отделните черти и елементи в даден обект, така че да се получи усещане за съвършенство, удовлетворение, наслада и удоволствие както за очите, така и за ума. Обектът може да бъде човек, предмет, природно място или дори идея.

В наши дни обаче красотата може да бъде не само вродена, но и придобита. Така например през 12 век се е извършила революция в сферата на козметиката. Днес с помощта на пластичната хирургия, козметиката и фитнеса всеки може да стане красив. И все пак изкуствената красота никога няма да засенчи онази неповторима и естествена външност, която е дар от природата.

Още от древността съществуват редица легенди за това как да задържим красивия си външен вид. Според една от тях жрица в храма на Афродита пазела секретната рецепта за крем, който изпълвал бръчките на застаряващата хетера Аспазия. Съставът му е известен и до днес. За да го получим, трябва да смесим 2 с.л. грахово брашно със същото количество суроватка. Сместа се нанася на тънък слой върху почистената кожа на лицето. След 15-20 минути то се измива с билкова отвара. Тонизиращото въздействие на тази процедура лесно може да се обясни. Някои наричат зеления грах „таблетка на младостта“. В него се съдържат „кожните“ витамини В, РР, С, за които е известно, че предотвратяват стареенето, както и много микроелементи и аминокиселини, които подтикват клетките към обновяване. Суроватката пък е забележителен продукт със силно изразени антиоксидантни свойства, които защитават кожата от разрушителното въздействие на свободните радикали.

От древни времена жените вярвали и в удивителната сила на прясното мляко. Всички знаем историята за Клеопатра, която прекарвала часове във вана с мляко. И наистина, млякото е своеобразна фабрика за младост. Чудодейната му сила може да се увеличи, ако добавите в млечната вана 200 г мед и 2 с.л. зехтин. Веществата, които съдържат тези продукти, ще подхранят, омекотят и дезинфектират кожата, отдалечавайки процеса на биологично стареене. Обяснението е просто – казеинът е основен строителен материал и реставратор на кожните клетки, а лактозата в млякото им придава повече енергия и бодрост.

Трета легенда разказва, че в Русия от незапомнени времена девойките всеки ден се измивали с хладна вода, престояла в сребърна кана. Никой не можел да се сравни с техните бели лица, обагрени с нежна руменина. Каква е тайната на тази елементарна процедура? Водата е една от най-слабо изучените субстанции на земята. Знае се, че тя има памет и може да носи в себе си както негативна, така и позитивна информация. Днес поради тоталното замърсяване на планетата, „негативът“ във водата рязко нараства. Но йоните и колоидните частици на среброто изчистват водата от излишната информация, като в същото време неутрализират огромното количество бактерии в нея.

Жените от племето маи на полуостров Юкатан пък били толкова млади и прекрасни, че дори боговете слизали на земята, за им се полюбуват. Източникът на тяхната младост и красота се оказва обикновеното царевично брашно, което те разреждали с вода. И тук обяснението е просто – царевицата предоставя на кожата белтъчини за изграждането на новите клетки, мазнини за омекотяване на старите и витамини и минерали за ускоряването и на двата процеса. И най-важното – задържа влагата вътре в кожата. Именно недостатъчното овлажняване е една от причините за катастрофално бързото й повяхване.

Нека поне един ден жените посветят на своята красота. Както виждате, не е необходимо много, за да запазим свежестта и привлекателността си за по-дълго. Не са нужни и много пари, за да бъде лицето ни във форма. Но и нека не забравяме, че красотата има не само физическо измерение, но и духовно. Това е имал предвид и Достоевски, когато е казал, че красотата ще спаси света.