Отново е Коледа - празникът, който вдъхва надежда, сбъдва мечти, поставя началото на цели и зарежда с добро и позитивно настроение. Коледа е едно вълшебство, което цари навсякъде и създава приказната атмосфера, от която всеки има нужда. Един от най-светлите празници, едни от най-красивите и стари традиции, един от най-очакваните дни...


За някои Коледа започва от вечерта на 24 декември. Тези, които са останали до късно вечер, чакат коледари, разменят си подаръци и се забавляват. Според традициите, младите момчета пеят песни за всеки член на семейството, а после биват дарени с различни лакомства, краваи, вино и пари, приготвени от домакините на къщата.

Коледа е семеен празник, на който близки и роднини си ходят на гости, децата получават подаръци и навсякъде цари мир, тишина и спокойствие. Трапезата се оставя цял ден. Някои от ястията, които се приготвят, са баница със сирене или с месо, обредна прясна пита, пастърма, печен черен дроб, печена кокошка, свинско с праз и т.н.

Празникът продължава три дни. На 25 декември имен ден празнуват всички, носещи името на Христос. Според вярванията, вечерта на 24 срещу 25 декември, небето се озарява от силна светлина. Смята се, че тогава хората, които не са извършили тежък грях, могат да видят Бог, а това, което си пожелаят, ще се сбъдне.

Част от празника е и Дядо Коледа, няма как да го пропуснем. Очакван от всички деца, Добрият старец има тежката задача да обиколи всички къщи и да дари послушните малчугани с мечтания подарък. Очаквайте го и във вашия дом и не забравяйте да му оставите бисквитки и чаша топло мляко.

Ето това е Коледа – ден, в който всички изразяват обичта си по един или друг начин, ден за размисъл, ден за желания и мечти, ден за подаръци, ден за отваряне към красотата и малките неща.

Екипът на Dama.bg пожелава на всички свои читатели една незабравима Коледа, изпълнена с много щастие, топли чувства, усмивки и сбъднати мечти!