Честност (тълковен речник): пряма, искрена, откровена.

Моята любимка Барбара Де Анджелис поставя честността между ключовите шест качества, които е нужно да притежаваме и развиваме, за да изграждаме емоционална близост с другия. Много често забързани в ритъма на деня на въпроса честен човек ли си, ти може автоматично да отговориш Да. Не крада ще си кажеш, не извършвам значими измами.

И всеки път тук задавам въпроса: Има ли ситуация в твоя живот, когато ти се е искало да кажеш Не, а си казала Да? Тогава честна ли си била?

Помни, че в света на свързването, няма благородна лъжа, има само лъжа. Колкото повече изричаме думи или правим действия, които се разминават с нашите чувства в сърцето, толкова повече товар слагаме върху него.

И да, различните жени, носят на различен товар. Едни издържат само 1 кг, други може и до 100 да стигнат. Но вдаден момент, всяка една от тях ще стигне своята граница и ще стовари натрупаното безжалостно, гневно, разрушително,върху близките на сърцето си. Нужно е да спрем да се третираме като товарни животни и да се погрижим за лекотата в живота си и в себе си.

Да избираш честността означава да си искрена със себе си и да умееш да назоваваш чувствата, които има в теб. Това не е лесно за съвременната жена, защото живеем в ограничен контакт с мъдростта на  природата и все по-често се отдалечаваме и от вътрешната си природна мъдрост, от богатия ни емоционален свят, чрез който се свързваме и опознаваме другия.

Често в стремежа си да бъдем ефективни, да бъдем продуктивни, да бъдем бързи жени сме забравили да бъдем топли,да бъдем дълбоки, да забавим и да се свържем с чувствата си, да ги погледнем нежно в очите и честно да споделим какви са и да застанем зад тях, да им дадем пространство, да започнем да ги назоваваме.

Забележи как се питаме Как си? Дори и тук проличава нашето огромно желание за продуктивност, защото рядко се питаме Как се чувстваш? Нямаме време, много е дълго!И малко по-малко да чувстваш става непродуктивно, губи време, иска внимание, иска присъствие от страна на другия. И следва автоматичния отговор Добре. В изследване публикувано в списание Клинична и консултативна психология, в българския език има над 450 думи (http://psyglass.net/?p=208), изразяващи различна интензивност на водещите емоции радост, гняв, болка и страх, а ние ползваме в речника си основно 3 (Добре, Горе-долу, зле).

Колко пъти в деня си изричаш добре съм. Пряма ли си тогава?

Колкото повече бягаш от честното назоваване на вътрешния си свят, толкова по-слаба ставаш, толкова по се отдалечаваш от женската си природа. Жена далеч от женската си природа, привлича в живота си мъж,далеч от мъжката си. В такъв съюз близостта става трудна.

Честността иска кураж, иска вътрешна сила, иска обич към себе си. Иска да и се довериш, да я избираш, да вярваш, че ти носи най-доброто, че е загрижена за твоето щастие. Честността иска ежедневни тренировки. Иска да си постоянна и да се движиш стъпка по стъпка към нея.

Каня те да поемеш по пътя на честността със следните стъпки:

1. Всяка сутрин отделяй време да си отговориш на въпроса как се чувстваш?

2. Изброй на един лист думите, които често ползваш, за да изразяваш чувствата си? Вземи решение да бъдеш повече пряма и да го обогатиш, като внесеш в речника си повече цвят, повече палитри от света на чувствата.Тук отново може да ти помогне това прекрасно изследване:  http://psyglass.net/?p=208

3. Направи си списък с всички дейности, на които казваш Да, а всъщност искаш да кажеш Не. Вземи решение поне в една да бъдеш честна. Както ти  казах честността се тренира. Ако се претовариш си причиняваш болка. Ето защо бъди внимателна със себе си и в същото време избери да се движиш към нея.

И за финал ти споделям една от медитациите за сърцето и душата на Луиз Хей, която е едно прекрасно начало да бъдем по - честни със себе си и другия:

"Моята вътрешна мъдрост знае всички отговори. Понякога това ме плаши, защото отговорът, който тя ще ми даде, може силно да се различава от онова, което приятелите и семейството ми искат от мен. Вътрешно обаче знам какво е правилно за мени ако следвам вътрешната мъдрост, съм в мир със собственото си битие. Подкрепям себе си във вземането на правилните решения. Когато почувствам съмнение се питам: Изхождам ли от любовта на сърцето си? Това любящо за мен решение ли е? Правилно ли е за мен сега? и си отговарям: Аз обичам себе си и правя правилния избор"

Бъди вдъхновяваща жена,

Марина

Марина Байрактарова е Консултант по женственост и връзки, Психолог, създателка на „Бъди Вдъхновяваща Жена”.

П.П  Сподели на близките на сърцето си и бъди част от жените, които вдъхновяват жени.

П.П Каня те да продължим заедно пътуването ти към свързването със себе си и женската ти природа. Добре дошла на тренинга Силата на женската ти природа на 14 Ноември 2015, 10:00 – 15:00. Подари си време на женска красота, сила и естественост.

Да искам да съм в силата на женската си природа и да бъда част от тренинга!