Факт е, че винаги помним тези, на които сме благодарни – семейство, близки и приятели. Хубаво е да изразяваме благодарността си по-често, засвидетелствайки уважението си на тези хора. Ако се замислим обаче, ще открием, че понякога се сещаме и за други хора, различни от семейството и приятелите ни, които са оказали голямо влияние върху личността ни.

Става дума за „допълнителните” хора в живота ви, на които също трябва да сте благодарни. Те ви са оказали много по-голямо въздействие, отколкото си мислите.

Бившият ви приятел

Всяка връзка има различен край – добър или лош, тя приключва по различни причини. Сблъсък на характери, цели от друга величина, а понякога просто съдба. Независимо кой с кого е скъсал, вие трябва да сте благодарни на бившите си. Трудно е за осъзнаване, особено ако раздялата е скорошна, но освен нея, той ви помага да осъзнаете какво искате и какво не от една връзка. Когато най-накрая се успокоите, ще знаете по-добре какво цените най-много.

Прекратяването на отношения е трудно, но всички ние се учим от тях. Най-ценният урок, който може да научиш от бившия си, е как да правиш компромиси в една връзка. Помислете за другия човек преди себе си и за качествата, които цените в една връзка.

Вашите съквартиранти

Когато се наложи да делите една стая с някого, този човек може да бъде всякакъв – член на група, готик фен, зубър, тотален мързел, момиче, за което външния вид е всичко на този свят, неразделни гаджета и т.н.
Все пак колкото и да не са „нормални” вашите съквартиранти, не трябва да им се сърдите, а да сте им благодарни за това, на което са ви научили, а именно – как да живеете и да се справяте с различни типове личности.

Във времето, прекарано с тях, сте се научили как да съжителствате с различни навици и стилове на живот. Знаете ли кое е най-хубавото? Ще ви се наложи да направите същото и с вашия съпруг един ден.

В случай, че не сте го разбрали, няма как да промените един човек и начина му на живот. Това, което можете да направите, е да приемете различията на другите, създавайки възможно най-добрата среда за живеене.

Децата, за които сте се грижили

Когато имате по-малък брат или сестра, няма как да избегнете грижите за тях. Дали по собствено желание или не, все някога ще ви се наложи да се доближите до малкото създание. Ето тогава идва и най-хубавата част – натрупването на опит. Вашите роднини несъзнателно ви учат да бъдете по-отговорни, приличайки на истински родители.

С течение на времето в живота си виждате различни семейства, с деца, чиито родители не се държат с тях така, както вашите с вас. Тогава осъзнавате колко благословени сте със семейството си. Толкова много деца днес са груби, неуважителни, не ценящи нищо на този свят.

Гледането на деца ви учи как да се отнасяте към по-малките от вас, то е истинско упражнение за търпението ви и опит, благодарение на който ще разберете дали и кога сте готови за собствени деца.

Първият ви шеф

Много малко хора остават на първата си работна позиция до пенсия. Ако се страхувате от промяна, предпочитате същата среда всеки ден или просто обичате работата си толкова, че можете щастливо да я практикувате около 50 години, тогава браво на вас.

Но ако искате да се измъкнете и проучвате други възможности – дори ако обичате сегашната си работа, но вече искате друга среда или просто различно място – направете го.

Първият ви шеф може да ви покаже какво искате и какво не в своя кариерен път. Нека си го кажем: Вие ще прекарвате по-голямата част от времето си на работното място, така че трябва да се наслаждавате на това, което правите всеки ден.

Вашият първи шеф ще ви покаже какво представлява работата от този тип, как тя може да се променя, както и различните начини на работа в тази индустрия.
Възможностите са безкрайни, когато става дума за кариерата ви, а първият ви шеф ще бъде и първият, който ще ви покаже по кой път да поемете.