Коремът вече започва да се появява (при някои вече личи). Майките (особено тези, които са имали деца) могат да почувстват първите движения на бебето.


Развитие на плода

Крайниците започват да се удължават и главата става все по-пропорционална на останалата част на тялото. Сетивните органи са почти напълно развити и малкия мозък се увеличава. Тялото е покрито с лек мъх. В края на четвъртата седмица мерките на плода са 19 сантиметра дължина и между 200-250 грама тегло.

Какво се случва с жената?

Малки маточни спазми и болки ниско в корема са съвсем нормални и чести. Те са причинени от матката, която увеличава обема си. Ако матката започне да се увеличава прекомерно, гинекологът ви може да ви сложи серклаж, който служи за задържане. Могат да се появят малки петна или лунички по кожата - маската на бременността. Тези промени ще изчезнат след раждането.

Най-важните изследвания


Време е да се направят някои важни изследвания, предназначени също за откриване на аномалии на плода. Едно от тях е амниоцентеза. Амниоцентезата се извършва между 15-та и 17-та седмица, по препоръка на гинеколога. Представлява вземане на проба от околоплодния сак (амниотичния сак). Извършва се с помощта на ултразвук, за да се определи позицията на плода спрямо иглата. Около 15 кубични сантиметра на амниотичната течност се изпращат в лабораторията, за да се изследват за хромозомни аномалии. Резултатът е готов средно след няколко седмици и предлага практически безопасна диагноза за заболявания като синдрома на Даун, кистозна фиброза, синдром на Едуард, синдром на Търнър и много други.

Четвъртият месец завършва след 17 седмици и 4 дни (17+4).