Здравето е нещо, което всички си пожелават с повод и без повод. Доброто здраве е предпоставка за добър живот, но полагаме ли грижи за него? Детоксикацията е един от най-добрите начини да поддържаме организма си в добро състояние.
 
 
Какво представлява детоксикацията?
 
Това е метаболитен процес, чрез който тялото се освобождава от нежеланите вещества. В действителност той протича непрекъснато в нашето тяло, но преминаването към такъв пречистващ начин на хранене има за цел да го подсили. Основният аспект, на който се набляга при провеждането на прочистващ режим, е поддържането на диета, напълно изключваща нездравословните храни, както и излагането на организма на вредни вещества, като изгорели газове, употребата на алкохол, цигари, лекарства и продукти за тялото. 
 
Какви всъщност са токсините, от който се освобождава тялото ни?
 
Източниците на токсини са два: първият е самият организъм, а вторият е околната среда. 
 
Първите се наричат ендотоксини и включват:
  • Излишни хормони – балансът е най-важен за хормоналното здраве. Ако някой хормон се произвежда в повече, то се появяват нежелани симптоми. Тялото ни се опитва да се отърве от излишните хормони, но ако каналите са запушени, е налице хормонален дисбаланс.
  • Свободни радикали – ежедневието ни предизвиква тяхното отделяне, а за да се отървем от тях, са ни необходими много антиоксиданти, които тялото да използва, за да неутрализира тези свободни радикали.
  • Междинни метаболити  - някои вещества трябва да претърпят преработка от черния дроб преди да са отделени от тялото, а  при някои вещества тази преработка трябва да се осъществи по няколко пъти.  Понякога тези „междинни” вещества може да се окажат по –вредни от оригиналните.
  • Спомени и емоции – не бива да ги пренебрегваме! Нашите мисли и чувства повлияват на биохимичните процеси. Необходимо е да се освободим от тези негативни емоции и мисли.
 
Другият вид токсини за екзотоксините, те включват:
 
  • Токсини от храната:
 -пестициди и хербициди;
 -изкуствени аромати, подсладители, оцветители и др.;
 -остатъци от пластмасови съдове и опаковки;
 -бактерии, гъбички и  вируси по прясната храна.
  • Лекарства  - те също могат да бъдат източник на токсини, но не спирайте приема на необходими за вас лекарства по време на пречистването;
  • Почистващите препарати в дома и офиса;
  • Изгорелите газове от автомобилите;
  • Химикали от ежедневните продукти, които използваме за нашето тяло.
 
Как да се пречистим правилно?
 
Необходимо е да се знае към кои органи е насочена детоксикацията.
 
Първият, разбира се, е черният дроб. Кръвта от храносмилателната ни система първо преминава през черния дроб. Той е пълен с ензими, които помагат при неутрализирането на лекарствата, изкуствените  добавки в храните и газовете, които вдишваме. Също така, черният дроб разпада хормоните кортизол, естроген и тестостерон, за да могат да бъдат отделени от тялото.
 
Отпадъците от храната напускат тялото ни чрез червата. В тънките ни черва се разпадат хранителните вещества и се абсорбират в тялото, а дебелите черва отстраняват водата и минералите от храната. Възпалението и претоварването на червата води до диария, констипация, газове и спазми.
 
Нашите бъбреци премахват водоразтворимите отпадъци и спомагат при регулацията на кръвното налягане. Те са изключително чувствителни към тежки метали, хербициди и пестициди.
 
Лимфната система също участва при естествената детоксикация на тялото ни. Нейната роля е да обере течността и отпадъците от тялото ни и да ги върне към сърцето, от където те отново са изпратени към кръвообращението и кожата.
 
След като вече сме запознати в кои органи от нашето тяло протича детоксикация, е необходимо да наблегнем на начините, по които да ги стимулираме.
 
Започваме с някои лесни и ефективни домашни методи, които е добре да превърнем в ритуал:
 
  • Вода с лимон – пийте сутрин на гладно чаша топла вода с половин изцеден лимон. Това спомага храносмилането, детоксикацията на черния дроб и произвеждането на жлъчка.
  • Сухо почистване на кожата с четка – изключително ефикасен метод, стимулиращ лимфния дренаж и кръвообращението на кожата, и освен това кожата ви става мека и нежна. Правете го преди къпане, използвайте четка с твърд естествен косъм и дълга дръжка. Движенията са малки в посока от вън навътре, към сърцето.
  • Вода, 2-3 л на ден - освен за пречистване, водата не позволята на фибрите да се втвърдят.
  • Упражнения (около 20 мин на ден) – това е единственият начин, който стимулира потока на лимфните канали, а освен това и стимулира кръвообращението, което е от изключителна важност за пречистващия режим. Но е важно да се придържате към разтоварващи движения – разтягане, йога и разходки.
  • Дишане – чудесна техника за намаляване на стреса е дишането дълбоко, което ще ви отърве от натоварващите мисли и чувства. Най-добре е вечер, преди лягане.
  • Диета - необходимо е да се следват определени изисквания спрямо храните:

 - Да се избягват храни, които причиняват чувствителност и алергии – глутен, млечни продукти, захар, соя, червено месо, фъстъци, яйца и шоколад;

 - Да се избягват храни, които забавят или претоварват черния дроб, бъбреците и храносмилането – банани, грейпфрут, алкохол, сол, кафе, кофеин и изкуствените съставки в храните;
 - Адекватно количество протеин се консумира, за да се поддържа произвеждането на детоксикиращите ензими в черния дроб. Той е необходим и за ежедневните функции на тялото;
 - Употреба на храни, стимулиращи детоксикацията – чесън, лимони, ябълков оцет, лук; подправки като канела, куркума, лют червен пипер;
 - Антиоксиданти – много зеленчуци, горски плодове (къпини, боровинки, малини и т.н.), ядки, семена и плодове;
 - Фибрите са изключително благоприятни за това пречистване, стига да се консумира достатъчно храна. Ако всичко върви по план, от храната, която консумирате по време на пречистването, ще си набавяте около 40-50 гр. фибри на ден.
 
Е, това накратко е детоксикацията. Лесно, приятно и много полезно!