Отбор от 11 момчета и момичета от България спечели международното състезание на космическата агенция НАСА Space Apps Challenge за 2015 г. в категорията "Най-добро приложение на хардуер". Българите се явиха със своя проект за умна ръкавица, която може да управлява всичко - от уреди в дома до космически кораби чрез мобилно приложение и победиха близо 1000 други проекти.

По-голямата част от екипа са студенти във факултета по Компютърни системи и управление в Техническия университет София, който финансира проекта. Сред останалите членове на екипа са студентка по индустриален дизайн в ТУ, магистър от University of Sheffield и възпитаник на природоматематическата гомназия в Бургас.

Изработването на умната ръкавица е струвало на българските участници около 800 лв., и още толкова са трябвали за съдаването на видео клип за представянето на проекта.

Проектът "Валкирия", както е наречена умната ръкавица, представя аксесоар с многобройни приложения. Свързана с компютър или смартфон, ръкавицата позволява на потребителите да контролират електроуредите в дома от разстояние, да играят на компютърни игри, да следят различни показатели на тялото като пулс, направени стъпки, и... да управляват космически кораб. Всичко това става благодаряние на специално приложение, което обработва данните, получени през движенията на ръкавицата или чрез гласови команди.

Освен заради голямата конкуренция от близо 1000 проекти на над 13 хиляди участници от цял свят, състезанието на НАСА е предизвикателство и заради кратките срокове за подготовка на проектите. Участниците получават задачата, след което разполагат точно с 48 часа, за да я изпълнят и представят.

Първото място в състезанието дава на момчетата и момичетата от България възможност да присъстват на изстрелването на космически кораб през септември.

Членовете на екипа "Валкирия"

Мартин Куванджиев, ТУ София
Морослав Добрев, University of Sheffield
Константин Жлебинков, ПМГ Бургас
Теодора Малашевска, ТУ София
Криси Илиева, ТУ София
Филип Янков, Специалист "Изкуствен интелект" СУ
Борислав Филипов, Ту София
Петър Лазаров, ТУ София
Виолета Кънева, ТУ София
Георги Велев, ТУ София
Евгени Събев, ТУ София