Малкият Деан е само на шест годинки, но за да направи първите си стъпки, трябва да се качи на колело. Момчето страда от рядката болест артрогрипоза, която е вродено заболяване, засегнащо ставите и мускулите. Единствено подходяща рехабилитация може да му помогне да заздрави тези мускули и да направи така, че детето да проходи. 

Спасението на Деан обаче, остава непосилно за нея и семейството. Въпреки че ефектът е повече от доказан, колелото, което се произвежда у нас, не може да бъде закупено от нуждаещите се. Благодарение на добрите сърца на българи, живеещи във Великобритания, които видели репортаж, разказващ неговата история, малкият Деан получава така жадуваното колело. Но се оказва, че са необходими цели две години, за да може днес той вече да ходи, макар и с шини и подкрепа от родителите си.  

„Ефектът е огромен. Благодарение на този велосипед Деан вече ходи“, разказва щастливата майката Цветелина Юрукова. Тя обяснява, че колелото не отменя изцяло рехабилитацията, но това е повече от "чудесен спомагателен уред след процедурите". „Трябва да има възможност държавата да поема част от разходите за това колело. Първо, тези велосипеди са много скъпи, защото се правят индивидуално спрямо нуждите на съответното дете“, обяснява Цветелина.

Програмата на Деан е един час рехабилитация, след което детето изминава с велосипеда 10 км само за ден. Велосипедът е изработен изцяло според нуждите му и е съобразен с ограничените му физически възможности.

По думите на майката, освен за физиката на детето специалното колелото помага и за социалната му адаптация, като чрез него се притъпява усещането за малоценност и различност у сина й. Днес Деан има възможност да кара колело с връстниците си в парка, вместо да седи в инвалидна количка, на каквато младото семейство има право. 

Единственият производител на терапевтичните колела в България е Георги Пейков, който споделя че повечето лекари знаят за необходимостта му и препоръчват на родителите да го използват, които обаче доста често не знаят откъде да си го купят или често нямат възможност да си го позволят, Всяко колело, рамка и помощни средства към него се правят строго индивидуално, за да се адаптират нуждите на отделните деца. 

Георги смята, че въпросът с улесняване на достъпа до колелата може да се реши с промени в нормативната уредба на Социалното министерство, която регламентира помощните средства за болни, заплащани от държавата. Самият лекар неведнъж е писал до министри и до президентската администрация, откъдето обаче не получил отговор. Според него големи възможности има и в инициативата Българската Коледа, при която могат да бъдат събрани средства за деца с подобни проблеми.

Най-активният помощник в популяризирането на този вид терапевтични колела са всички българи в Лондон, обединени около българското училище "Звънче".

"Новото детенце, за което ще купим колело, е Николай. На пробното колело се е справил страхотно и вече иска да го има. Ние сме събрали вече около 400 лири. Остава да съберем още 250 лири и ще ги изпратим на семейството му", разказва Филка Ананиева, която от години живее и работи там.

Според нея "чудото на Жоро", както нарича колелото, помага на децата, които имат нужда. По думите ѝ той вече е дарил колелета на няколко специализирани детски заведения, като предлага и безплатна поддръжка.

"Истината е, че и той и родителите се борят със зъби и нокти да може да получат този безценен за тях дар".