Д-р Свещникова, грипната епидемия като че ли ни изненада по-рано тази година. Какви съвети бихте дали на родителите за подсилване на имунитета на децата?

През последните седмици броят на пациентите с остри респираторни инфекции рязко се увеличи. Най-често заболелите се оплакват от висока температура до 39- 40 градуса, силна отпадналост, кашлица, хрема, болки в мускулите. По отношение на имунологичното състояние на децата, бих споделила, че то е резултат от функцията на сложна и много фина система в детския организъм и зависи от много фактори. Част от тях са генетични ­ това, което родителите са предали като генотип. Останалото зависи от начина на отглеждането, от отношението на родителите към децата, към здравето им. Именно този комплекс от външни фактори можем да контролираме. Нашият стремеж, на педиатрите и на родителите, е да създадем условия за запазване на здравето и подобряване на имунологичното състояние на детския организъм, за да може той да се справи, доколкото е възможно, сам с предизвикателствата на околната среда. Защото днес, на фона на химическите агенти, които ни атакуват отвсякъде и предизвикват алергии и болестите на съвременния свят, организмът на детето трябва да се справи и с честите респираторни инфекции.Вероятно това е причината днешните родители все по-настойчиво да търсят алтернативи от природен произход за подпомагане на общия имунитет.

Кои са факторите, оказващи важно влияние за формирането и поддържането на силен имунитет?

Един от най-големите имунни органи в човешкия организъм например са червата, което вероятно е изненадващо за мнозина. Имунната система не се изгражда само от костния мозък, който формира имунните клетки. В червата се намират т.нар. пайерови плаки, които подобно на сливиците са част от лимфоидната тъкан и участват в отключването на имунния отговор. Това има значение не само за локалния имунитет на червата, но и за хуморалния имунитет на организма. В този смисъл храненето на детето осигурява не само енергия и градивни елементи на организма му, а се превръща във фактор, повлияващ имунитета. Качеството на храната, която поемат децата, играе значителна роля за формирането на имунологичното състояние на организма им още в началото на техния живот. От значение е как закаляваме децата, дали ги учим да отделят време да спортуват, как ги учим да прекарват свободното си време, дали излизат навън, или седят предимно пред компютрите, как ги обличаме от раждането, каква хигиена поддържаме в дома. 

Д-р Свещникова, подходящо ли е в пика на грипния сезон към ежедневния хранителен режим на детето да се добави имуностимулант? Все повече специалисти и пациенти вместо към антибиотиците се обръщат към природни имуностимуланти като черния бъз, бета-глюканите, шипката.

В моята практика ежедневно използвам имуностимуланти от природен произход. При децата до 6 годишна възраст в почти 85% от случаите, респираторните инфекции са причинени от вируси. По тази причина антибиотичната терапия се назначава само от лекар, в повечето случаи при усложнения. Комбинацията от черен бъз, бетаглюкани и шипка е изключително удачна, особено в периодите с повишен риск от грипни епидемии, както и при тръгване на детска градина, училище или след дълга ваканция с превантивна цел.С нейна помощ е възможно да се предотврати и съкрати периода на боледуване, както и детето да се възстанови по-бързо и без усложнения при настъпила вече вирусна проява или неразположение.

Клинично доказано е, че екстрактът от черен бъз e изключително богат на антоциани, това са биофлавоноиди. Те от своя страна имат способността да блокират шипчетата, с които вирусът се захваща към здравата клетка и по този начин той е възпрепятстван да навлезе и да се разпространи. Затова е важно имуностимулантът да се приеме при първите симптоми на вирусната атака – така още в ранен стадий вирусите могат да бъдат изолирани и да се противодейства на възможните последващи усложнения. Когато към черния бъз се прибавят и шипката и бета глюканите, се получава мощен противовирусен и противогрипен ефект чрез подпомагането на естествената защита на организма. Бих добавила, че мощното имуностимулиращо действие на тази комбинация се допълва и от наличието на флавоноида кверцетин – той действа като повишава активността на важни имунни клетки (фагоцити, Т- и В- лимфоцити), и увеличава продукцията на антитела. Това спомага за  намаляване на проявата на вторичен имунодефицит, а също така и на заболеваемостта от остри респираторни и вирусни инфекции.

По каква схема трябва да се приема комбинираният сироп с черен бъз, бета глюкани и шипка?

При първи симптоми на вирусната атака интензивната доза за 24 часа при по-малките деца от една до три години е 10 мл., като аз съветвам моите пациенти да разделят приема на два пъти по 5 мл. За по-големите деца дозата е 15 мл, разделена на 3 пъти по 5 мл., като в първия ден на приема може да се дадат наведнъж 10 мл (т.е. 2 лъжички) и след това преди лягане още 5 мл. Възможно е също в определен период от време – например от 10 до 20 дни да има една поддържаща доза само от 5 мл. на ден – след прекарано заболяване, по време и след прием на антибиотици и т.н.

Съветвам родителите в периода на грипна епидемия да направят имуностимулиращ курс: 10 дни да се приема по 1 лъжичка дневно, 10 дни да се направи почивка и след това приемът да се повтори още 10 дни с по една лъжичка на ден.

Сред много родители се наблюдава тенденцията да подбират внимателно това, което консумира детето, да се избягват химическите субстанции, консервантите, оцветителите. В тази връзка какво бихте посъветвали родителите, когато избират имуностимулант?

Нормално е всеки да търси най-доброто и най-сигурното решение, и още повече, когато става въпрос за здравето на децата. Съветвам родителите винаги да четат внимателно етикетите, за да се избегне приемът на съставки, с които би се натоварил ненужно детския организъм. Добре е да се спрат на имуностимулант с природен състав, без добавени консерванти, без аспартам, а ако детето е предразположено към алергии да се избягват и алергизиращите съставки като глутен, соя, лактоза. Някои от използваните консерванти като натриев бензоат, калиев сорбат също могат да доведат до алергични проявления, обриви, уртикария.

Не на последно място е важна и точната концентрация на използваните екстракти, за да се постигне желания имуностимулиращ ефект. Черният бъз и бета глюканите например трябва да са във висока концентрация в дневната приемана доза от детето, за да има резултат от терапията.