Откриването на реставрирания Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ на столичното Ларго е днес от 11.30 ч., съобщава пресцентърът на Министерството на културата, цитирано от Дарик.

Проектът е финансиран с над 15 млн. лева от ОП „Регионално развитие“ на ЕС. Той е спечелен през 2011 г. от културното ведомство време на първия мандат на министър Вежди Рашидов.

Сред най-големите атракции е Декуманус Максимус - главната улица на Античния град. Тя е с почти изцяло запазена автентична настилка, по която ще вървят и посетителите.

Зоната на площад „Независимост“ е с площ 4850 кв.м. В нея са експонирани разкрити археологически структури и е обърнато специално внимание на консервацията на секторите със запазени подови настилки.

Зоната под бул. „Мария Луиза“ е с площ 3150 кв.м и обхваща пространството между Централния подлез с храма „Св. Петка Самарджийска“ и северния вестибюл на Метростанция тт-8, като включва покритото пространство под трасето на бул. „Мария Луиза“. Тази зона е с музеен характер и там има цялостна консервация на всички проучени и съхранени археологически останки.

Откритата археологическа зона между бул. „Мария Луиза“ и ЦУМ е с площ около 7000 кв.м. Това е пространството между Централния подлез с храма „Св. Петка Самарджийска“ и северния вестибюл на метростанцията, което е разделено на три площадни нива. Така се оформя големият подземен музей на открито, който показва три квартала на Антична Сердика.

Сцена за театър, концерти и други събития с място за многобройна публика е оформена точно под стъкления купол, покриващ Ларгото между администрацията на президента и Министерския съвет. Гръб на сцената са останките от Антична Сердика. Замисълът е пространството да бъде изцяло за култура.