Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

Здравейте, г-жо Ненкова!

 

Аз съм на 30 години, имам две прекрасни момченца. Живеея от 11 години с мъж, който е с 10 години по-голям от мен. Той ми е първата и голяма любов. Обичах го до безумие и сляпо. „Сляпо”, защото не съм осъзнавала как от любов по него съм била заслепена за всичко. Всичко беше приказка, докато не се родиха децата. Когато се роди първото ни детенце, всичко се промени. Аз правех всичко, което той кажеше или пожелаеше, за да е щастлив с мен. Много е ревнив. Той ми казва как да се обличам. Забранява ми много неща. Нямам право да изляза и на кафе с приятелка дори. Искам всичко да приключи, искам да се разделим, защото осъзнах много неща за себе си и любовта си към него. Но ме е страх за психиката на децата, защото те го обичат. Говорих с него, че искам да се разделим, а той ми се молеше и каза, че ще се промени. И преди съм говорила с него кое ми е тежало, но никаква промяна. И сега не вярвам, че ще се промени. Моля ви, посъветвайте ме. Какво да правя с живота си? Трудно ми е да взема решение, защото тук има още два човешки живота. Искам децата ми да са щастливи, искам най-доброто за тях.

 

Моля ви, помогнете ми с най-правилния съвет.

 

БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

 

А.


Здравейте A.,

Въпросът, който поставяте, е наистина сложен. Винаги е трудно, когато пред нас стои избор, в който освен за нас трябва да направим най-доброто и за децата си. Твърде рано Вие сте свързала живота си с Вашия съпруг. На тази ранна възраст ние все още не познаваме добре себе си, не знаем какво точно искаме от живота, в каква посока искаме да се развиваме, не познаваме добре и хората, не сме добре ориентирани в човешките взаимоотношения. Периодът между 12 - 20 години е период, в който ние развиваме нашата Аз-идентичност.

Аз –идентичност означава да знаеш кой си и как се вписваш сред другите. Това означава да вземем предвид всичко онова, което сме научили за живота и за себе си до този момент и на основата на това да изградим единен Аз-образ в контекста на общността, в която живеем. Много важно в този период е точното самопознание и сверяване с реалността. Как сме преминали през този период и това доколко сме успели да изградим Аз-идентичност влияе на следващите етапи от живота ни , най-вече как се свързваме с другите. Казвам това, защото когато успешно преминем през този етап, това ни позволява да влезем с лекота във връзка с другите и да сме готови да обединим собствената си идентичност с тази на друг човек на следващия етап от живота си. А тъй като истинското себеразкриване и взаимност правят човека раним, здравото чувство за идентичност е изключително важно. Когато обаче сме имали трудности през този период от живота си, то това ни носи объркване, трудности впоследствие и най-вече трудности във връзката, във взаимоотношенията с другите, във вземането на решения.

Мила А., пишете, че сте осъзнала много неща за себе си и любовта към мъжа си, но се страхувате как децата Ви ще приемат евентуална раздяла с него. Много често при мен на консултация идват жени с подобни въпроси. Какво да избера – раздяла или да остана в името на децата? Сигурна съм, че и сега много от читателите ще намерят себе си и своите въпроси в тази ситуация. Да, да вземем решение в такава ситуация не е лесно. За децата раздялата на родителите им е винаги трудна, независимо на каква възраст са. За всеки човек обаче отговорът на този въпрос е индивидуален, затова аз не мога да Ви дам рецептата как да постъпите. Много е важно да осъзнаете, че каквото и решение да вземете с последствията от него ще живеете Вие и Вашите деца. За да подредите и да си изясните ситуацията сама за себе си, Ви препоръчвам да направите следното упражнението, което е много полезно и го препоръчвам в моменти на колебание: вземете лист хартия и напишете отгоре въпроса, на който търсите отговор. Разделете листа на две колони и напишете на първата отгоре ЗА и изредете отдолу всички доводи „ЗА” да останете със съпруга си, на другата колона напишете ПРОТИВ и изредете всички доводи „ПРОТИВ” това решение. Бъдете честна и отговорна към себе си и децата си, помислете какъв точно живот искате да живеете, опитайте се Вие да сте активен участник и определящ в това, което Ви се случва, живейте своя живот!

Мила А., да, трудностите са част от житейския ни път, но ако подходим към тях на принципа на китайските бойни изкуства – „да превърнем минуса в плюс” - можем да използваме трудностите в живота си като опорна точка за новите възможности в него.

Желая Ви успех!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук