Тези 9 съвета ще ви помогнат да научите детето си как да отстоява мнението си и да не го тормозят в училище:

1. Не позволявай на никого да ограничава правата ти. Никой няма право да те принуждава да вършиш неща против волята ти, да те заплашва, да те дразни или да ти причинява болка. Ако те поставят в неудобна за теб ситуация, трябва да събереш кураж и да се защитиш с думи или действия. Но и ти от своя страна не бива да нарушаваш правата на другите хора!

2. Довери се на действията и мислите си! Поддържайте положителната самооценка на детето си, хвалете го, когато изказва личното си мнение. Хвалете го за добрите дела, научете го как трябва да реагира на собствените си грешки. Ценете детето си и успехите му и тогава то ще бъде уверено в себе си.

3. Научете го да вярва в по-доброто. Научете детето си да забелязва хубавото, да не се зацикля на негативното. Човекът оптимист по-лесно възприема света, тези хора привличат околните с лекотата и свободата, които излъчват.

4. Имаш право на собствено мнение. Опитайте се да създадете различни условия за общуване, с различни хора. Включвайте детето си в разговорите на възрастните, за да се научат да изказват мнението си, да започват и да поддържат разговор. Опитът в общуването с различни хора и различни ситуации ще му придаде увереност.

5. Боят не решава проблемите. Често тя дори влошава много повече нещата. Думите са най-доброто решение при всяка ситуация!

6. Никога не се подмазвай на деца, които дразнят и обиждат по-слабите от тях. Научете детето си, че то и останалите деца имат имена, а всички обидни прякори и закачливи наименования трябва да се игнорират.

7. Никога не се страхувай да отказваш и да казваш думата „не”. Важно е детето да знае, че то винаги има избор. То трябва да знае, че има право да отказва и да казва думата „не”. И най-важното, останалите трябва да уважават мнението му.

8. Искай помощ, когато виждаш че не можеш да се справиш. Научете детето си да моли за помощ, ако то само не се справя с нещо. Научете го че винаги трябва да се обръща първо към родителите и най-близките си, а не към непознати минувачи на улицата.

9. Спортувай. Спортът, особено ако се занимаваш сериозно и жънеш успехи, отлично влияе на увереността в собствените сили. Спортът развива търпението и издържливостта.