С помощта на графиня Ангелика Волфскийл – най-известния немски Шуслеров терапевт и натуропат, който в началото на октомври отново ще гостува у нас за безплатни лекции и представянето на новата си книга.

Свикнали сме всичко да оправдаваме със стреса! Уморени сме, защото сме напрегнати, забравяме, защото ни идва в повече... Не можем да спим от стреса, кръвното ни се покачва пак от стреса... Познато ли ви е? Ето какво реално стои зад тези оплаквания. И как да преборим непреодолимия стрес?

В началото поглед към нервната система

Нашата нервна система е разделена на централна нервна система (ЦНС) с главен мозък и гръбначен мозък и свързаните с тях периферни нерви. Тя се допълва от вегетативната или периферната нервна система (ВНС) със съответните симпатиков и парасимпатиков дял.

Съзнателна комуникация с околната среда, осъзнатото възприемане и съзнателни действия са възможни само чрез ЦНС. Жизнената функция на гладките мускули, жлезите и вътрешните органи се подчинява на ВНС и следователно остава в нашето подсъзнание.

Нервната система има собствени ритми, като ритъма сън-бодърстване, който служи за отдих на централната нервна система и като защита срещу нейното изтощаване и ритмичното провеждане на нервните импулси. Нервът, подобна на сноп тъкан, се състои от израстъци на ганглийните клетки (паралелно разположени нервни влакна). Той провежда нервните импулси от ЦНС към органите и активира тяхната дейност (двигателни нерви) или обратно - предава импулси от всички органи в тялото към централната нервна система (сетивни нерви). Нарушенията във ВНС водят до това, че подсъзнателно протичащите процеси (като вегетативни смущения) започват да се осъзнават и усещат. Тогава изпитваме безпокойство, болка или натиск с различна интензивност и различни функционални оплаквания - храносмилателни проблеми, симптоми на раздразненото черво и т.н.

Продължителните скръб, безпокойство, напрежение и страх могат дългосрочно да натоварят ВНС и в края на краищата да ни разболеят.

При сериозни сривове в централната нервна система могат да настъпят нарушения в двигателните функции, включително парализа и неадекватно поведение. Ако продължително затормозваме основните биологични ритми и ЦНС се претоварва с различни дразнители, могат да се появят нервност и безсъние. Аномалии в мозъчния метаболизъм, особено в разграждането и синтеза на протеините и невротрансмитерите, причиняват сериозни поведенчески промени. Ако настъпи възпаление на нервите, най-честите симптоми са болка и загуба на функционална активност.

Какви са последиците?

Когато постоянно претоварваме ВНС и продължителното напрежение не е последвано от достатъчно дълга почивка, това неминуемо води до криза и се проявява в синдром на хроничната умора, депресивно настроение и апатия. Човек се чувства отпаднал и преуморен и при най-малкото предизвикателство губи адекватната връзка между себе си и околната среда; способността му за правилна комуникация е силно нарушена. Така се стига до смущения в организма. Обикновено са резултат от погрешно поведение – незачитане на биологичния часовник, лошо разпределение на времето, недостатъчно планиране и ред. Който иска да направи твърде много за прекалено малко време, генерира само суматоха и напрежение! Прекомерната употреба на стимуланти (като кафе, никотин, твърде много работа с компютър) малтретира организма и възпрепятства процеса на възстановяване и регенерация.

Грижите и стресът също ни карат да „се вкисваме“ и така ни правят слаби и предразположени към болести. Отдавна се знае, че при дефицит на витамини и минерали могат да се появят определени психични заболявания. В безобидните случаи народът казва, че човек е "кисел". Разбира се, тялото се нуждае и от киселина. Тя е необходима за производството на енергия. Киселините действат винаги стимулиращо или по-точно казано, като дразнител на нервните окончания. Преди човек да се разболее, той често изпада в състояние на нервност и раздразнителност. Циркулацията на токсини в тялото се активира. Човек все още не е болен, но вече не е съвсем здрав. Всяка майка познава тревожността и раздразнителността на децата си, преди да вдигнат висока температура и да се разболеят.

Специално за нежния пол

Много жени се оплакват от увеличена раздразнителност, агресивност, безпокойство и намалена работоспособност непосредствено преди цикъл. А след настъпване на менопаузата, когато „месечният клапан за освобождаване от токсините” чрез редовното кървене остава затворен, жената може да стане злобна и свадлива. 

Известно е, че жените обикновено достигат по-дълбока старост от мъжете. Причината за това в крайна сметка все още не е проучена. Една интересна теория гласи следното: матката на жената е един вид втори черен дроб. Следователно, тя може да служи и като допълнителен орган за детоксикация, което очевидно може да удължава живота. Агресивност или депресии наблюдаваме и при мъжете. Те са причинени понякога от пренастройката на тялото към друг хормонален баланс, но и от претоварване на системата черен дроб-бъбреци-черва.

Зараждащи се депресия, страх или агресивност могат да се предотвратят чрез приемане на минерали и витамини, ако човек разпознае предхождащата ги тревожност. За да изненадате стреса, използвайте Шуслрови соли №5, №7, №9 и №11.

№5 калиев фосфат разтворете сутрин в топла вода и пийте разтвора бавно, „дъвчейки“ всяка глътка. Необходими са 5 таблетки за целта.

№7 магнезиев фосфат - разтворете 5 таблетки преди сън и пийте бавно, „дъвчейки“ всяка глътка.

№9 натриев фосфат ви трябва преди обед 2 пъти по 2 таблетки.

№11 силицея също вечер по 5 таблетки преди лягане.

Как да се справите с промените в настроението?

  •        Извършвайте всеки ден някаква физическа дейност най-малко един час, като например спорт, разходки, колоездене, градинарство и всякаква физическа активност, която ви доставя удоволствие.
  •        За да се върнете към обичайния си ритъм на живот, включете в ежедневието си леки и приятни дейности - пазаруване или домакинска работа, която вършите с удоволствие, танци, четене на книги и др.
  •        Научете техники за релаксация като йога и тай чи.
  •        Поставяйте си обозрими и малки, постижими цели. Планирането стъпка по стъпка води до успех.
  •        Не вземайте присърце личните неуспехи!
  •        Радвайте се и на най-малките успехи!
  •        Хвалете себе си!
  •        Винаги подхождайте с любов към себе си - поглезете се с кино, театър или сауна. Слушайте музиката, която обичате. Правете неща, които ви забавляват и ви доставят удоволствие.
  •        Доверявайте се на хора, които ви харесват.
  •        Излезте навън и търсете контакт с околната среда, не се затваряйте в себе си.
  •        Установете контакт с група за самопомощ. 
  •        Вземете преди лягане релаксираща вана или вана за краката, като увеличавате постепенно нивото на водата.
  •        Осигурете си спокоен сън.
  •        Хранете се здравословно.

Кои са храните за добро настроение?

  •        Пригответе си пълноценна храна, богата на витамини и минерали.
  •        Хранете се в приятна атмосфера (на светлината на свещи, цветя на масата!).
  •        Не вечеряйте късно, приемайте само лесносмилаеми храни.
  •        Избягвайте алкохол и други вредни вкусови продукти.
  •        Пийте голяма чаша топла вода по няколко пъти на ден.
  •        За успокояване на нервите пийте билкови чайове от валериана, пасифлора, жълт кантарион или маточина.
  •        Подобрете здравословното си състояние, като се храните с продукти в определени цветове. Така ще възстановите по-бързо равновесието в целия организъм.
  •        Избирайте съзнателно биопродукти, тъй като са без добавки, а цветовите им вибрации са още живи.
  •        Преработените продукти или тези за бързо хранене са мъртви храни.
  •        Избягвайте по тази причина и храната, приготвена в микровълнова печка. Тя изразходва вашата жизнена енергия и причинява сериозна дисхармония. 

Хранителните продукти в цветове

Червен цвят: дава повече енергия и помага срещу умора и сънливост. Това са домат, чушка, ябълка, червено цвекло, червено зеле.

Оранжев цвят: носи оптимизъм и помага при промени. По-лесно се справяте с мъката и разочарованията. Това са тиква, морков, алабаш, кайсия.

Жълт цвят: предизвиква смях, радост и забавление. Помага при депресии. Това са круша, картоф, слива, праз, цикория.

Зелен цвят: укрепва физическата издръжливост и помага срещу паника, страх и тревоги.

Това са манголд, спанак, тиквички, лук.

Син цвят: дарява ни с мир и спокойствие, укрепва нашата концентрация и успокоява страховете. Това са синя слива, къпини, боровинки.

Цвят индиго: придава отново структура на живота и помага срещу несигурността. Това са патладжан, къпини, боровинки.

Виолетов цвят: насърчава лидерството, успокоява непостоянни и капризни хора. Това са червено зеле, сливи.

И още любопитна информация ще научите по време на лекциите на графиня Волфскийл, които ще се проведат в:

 

 

Пловдив – 03.10, Новотел „Пловдив“
София – 4.10, НДК, зала №6
Русе – 5.10, Доходно здание, Зала „Европа“
Варна – 6.10, хотел „Черно море“
Начало на лекциите: 18.30 часа

 

Входът е свободен!