Мислиш, че събуждането с перфектна прическа е постижимо само във филмите? Помисли отново! Днес ще ти разкрием 10 от най-ефективните трикове, с които ще се будиш с идеална прическа в дните, когато не ти се занимава да усмиряваш непокорните кичури.

Преди да пристъпим към триковете, искаме да ти припомним няколко основни правила:

  • Не трябва да си лягаш с мокра коса, защото мократа коса се къса по-лесно.
  • Ако използваш сешоар, суши се със студен въздух. Това ще предотврати хвърчащите кичури. Освен това никога не трябва да сушиш косата си докрай, остави я влажна и ѝ позволи да се изсуши сама.
  • Трябва да се решиш и преди лягане.
  • Съобрази прическата си с типа на косата ти и се грижи за косата си всеки ден.

1. Сплети косата си преди лягане

За се пребориш с хвърчащата коса и статичното електричество, предизвикано от възглавницата, сплети косата си на плитка. Важно е да сплиташ косата си само когато е суха или леко влажна. Плитката не бива да е твърде стегната.

2. Нанеси няколко капки кокосово масло

Ако нанесеш няколко капки кокосово масло по краищата на косата, това ще предотврати статичното електричество, а косата ти ще изглежда много лъскава. Важно е да използваш много малки количества и да не го нанасяш по скалпа.

3. Купи си копринени калъфки за възглавниците

Копринените калъфки намаляват триенето, което предизвиква накъсване на косата, цъфнали краища и косопад. Затова инвестирай в копринени калъфки – няма да съжаляваш! Можеш да опиташ и да увиеш главата си в копринен шал, това ще усмири хвърчащата коса.

4. Използвай алое вера преди лягане

Смеси малко гел от алое вера с минерална вода и постави сместа в шише със спрей помпа. Напръскай косата си точно преди лягане. Алоето е отлично средство за борба с дехидратираната коса.

5. Нанеси малко лосион за тяло върху косата

Една-две капки лосион за тяло могат да се отразят благотворно на косата ти. Просто разтрий няколко капки между ръцете си и ги прокарай през косата си, фокусирайки се върху краищата. След това среши косата си.

6. Направи си кок

Ако косата ти е дълга, можеш, вместо плитка, да направиш кок. Първо завържи косата си на хлабава опашка и след това я стегни на кок. На сутринта ще имаш прибрана и лъскава коса.

7. Използвай бебешки продукти

Бебешките продукти са натурални и по-нежни към кожата и косата ни, отколкото техните еквиваленти за възрастни. Премини към бебешки шампоан, а точно преди лягане нанеси малко бебешки лосион по краищата. На сутринта ще имаш мека коса с приятен бебешки аромат.

8. Използвай бебешка пудра

За да премахнеш омазняването, можеш да използваш малко бебешка пудра в корените. Нанеси я преди лягане, разреши косата си и я сплети на плитка. На сутринта ще имаш холивудска прическа.

9. Използвай найлонови чорапогащи

Знаем, че този трик може да ти се стори странен първоначално, но ни изслушай. Първо трябва да срешиш косата си, да я прихванеш на кок и да използваш найлонов чорапогащник като шапчица за сън. Това ще ти помогне да се отървеш от статичното електричество.

10. Използвай пластмасови аксесоари за коса

Пластмасовите аксесоари са най-добрата опция за укротяване на косата ти, особено през нощта. Забрави за металните аксесоари, защото те лесно накъсват косата.