Няма как да не сте чували за прочутото пилешко в сладко-кисел сос, което се свързва с китайската кухня. Ние го обожаваме, но храната в китайските ресторанти не се слави като здравословна. Една от причините е употребата на натриевият глутамат - една от най-опасните отрови на нашето съвремие.

Решението е просто да си приготвим любимото пилешко у дома. Предлагаме ти две рецепти – едната е по-нискокалорийна, залага на естествени съставки и е без панировката на пилето. Другата се доближава повече до оригинала на пилешкото в сладко-кисел сос, но отново е много по-здравословна.

Избери тази, която повече отговаря на твоя вкус, и да ти е вкусно!

Пиле в сладко-кисел сос – Рецепта №1: Супер лесно и здравословно

Порции: 4
Време за приготвяне: 30 мин.

Необходими продукти

  • 4 пилешки гърди, без кожа и кост, нарязани на хапки
  • 1 с.л. кокосово масло (може да се замени и със зехтин или масло)
  • ¼ ч. пилешки бульон
  • 3 с.л. мед
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 с.л. настъргана кора от портокал
  • ¼ ч. прясно изстискан портокалов сок
  • 3 с.л. соев сос
  • 1 ½ ч.л. Шрирача сос (чили сос)
  • ¼ ч.л. джинджифил на прах (или 1 ч.л. пресен джинджифил)
  • 1 щипка червен пипер
  • 1 с.л. сусам
  • Броколи по желание за гарнитура

Начин на приготвяне:

  1. Разтопи кокосовото масло в средно голям тиган на средно висока температура. Когато се загрее, добави пилешките хапки и ги запържи за около 8-10 минути. Махни тигана от котлона, когато е готово и го остави настрана.
  2. Докато пилето се запича в тигана, смеси пилешкия бульон, меда, чесъна, портокаловите кори, портокаловия сок, соевия сос, чили соса, джинджифила и червения пипер. След като махнеш пилето, намали температурата на средно ниска и на котлона сложи друг дълбок тиган. След като се затопли, изсипи сместа. Бъркай често, докато заври. Сосът няма да се сгъсти много, ако искаш да е по-гъст - добави нишесте, разтворено в малко вода. Махни го от котлона и залей пилето с него.
  3. Накрая го сервирай върху канапе от броколи и поръси отгоре сусам.

Ако нямаш любима рецепта за броколите. Едно една бърза и лесна:

  • 1 кг. броколи, почистени и разделени на розички
  • 2 с.л. зехтин
  • Вода
  • Масло (по желание)
  • Сол и черен пипер на вкус
  1. Почистените броколи сложи в тенджера с дебело дъно, покрий ги с вода и добави 2 с.л. зехтин.
  2. Остави ги на средно ниска температура за 20-30 минути или като стъблото на розичката лесно може да се прободе с вилица.
  3. Махни ги от котлона и ги сервирай с малко масло, сол и пипер на вкус.

 

Пиле в сладко кисел сос – Рецепта №2: Класическа

Порции: 4
Време за приготвяне: 30 мин.

Необходими продукти:

500 г пилешки гърди, без кожа и кост, нарязани на хапки
4 ч.л. зехтин или друг вид мазнина
2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
Портокалов сос
Мазнина за пържене
Сол и захар на вкус
Зелен лук, нарязан
Сусам

За панировката:

2 яйца
½  ч. брашно
4 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. сода
½  ч. вода, ледено студена
1  с.л. зехтин
Щипка сол

Портокаловият сос:

½  прясно изстискан портокалов сок
1 с.л. настъргани портокалови кори
2 с.л. чили сос
6 с.л. пилешки бульон
2 с.л. соев сос
10 ч.л. захар
2 ч.л. ябълков оцет или китайски бял оцет
4 ч.л. оризово вино или шери, по желание
2 ч.л. царевично нишесте

Начин на приготвяне:

  1. В дълбока купа смеси всички съставки за портокаловия сос. Остави я настрани.
  2. Счукай двете яйца, разбий ги добре и после прибави останалите съставки за панировката. В купата сложи и пилешките хапки, объркай ги добре и остави настрани.
  3. В дълбок тиган (т.нар. уок) затопли мазнина за пържене. Когато се нагрее, внимателно започни да пържиш хапките. Внимавай да не ги пускаш прекалено близо една до друга, защото ще залепнат. Когато станат златистокафяви, са готови. Махни ги от тигана и ги постави на кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.
  4. В дълбок тиган, на средно висока температура, затопли 4 лъжици зехтин. Сложи чесъна и го изчакай да пусне аромата си. След това изсипи сместа за портокаловия сос. Бъркай често и изчакай да закъкри. Можеш до добавиш още сол, захар, чили и т.н. по твоя преценка. Ако сосът ти се струва прекалено гъст –добави малко вода или бульон, ако е много рядък – сложи още малко нишесте.
  5. Когато сосът се сгъсти, прибави към него пилето и го объркай добре. Махни го от котлона и го сервирай върху ориз. Поръси отгоре пресен лук и сусам.