Преходният есенен сезон винаги е периодът, в който настъпват настинките и гриповете, ето защо е добре да подсилим организма си.

Как да се погрижим за имунната си система? Ако я подсилим не само с физически упражнения, но и с подходящите здравословни храни, ще намалим значително риска от вируси и настинки.

Едно от правилата на здравословното хранене е белтъчно меню, в което задължително присъстват месо, риба и всякакви млечни продукти, чрез които организма си набавя калций.

Препоръчително е месото,

което се консумира да 

не е мазно, откажете се

от полуфабрикатите

и бързо приготвените продукти.

Дневната норма

за човек в зряла възраст

е не по-малко от

90-120 грама месо.


Киселото мляко се смята за една от храните с най-голяма хранителна стойност и с големи ползи за здравето. Полезната храна обаче може лесно да се превърне в нездравословен микс, ако не се внимава. Киселото мляко е много богат източник на полезния за костите калций, но количеството му е различно при различните марки. Предпочитайте онова, което има поне 15% от препоръчителната дневна доза калций (която за възрастните е около 1000 милиграма). Необходимата дневна доза от кисело мляко е 200 мл.

Суровият чесън е т. нар. природен антибиоткик, който съдържа в себе си компоненти, богати на антиоксиданти.Той е с изключително силно антивирусно действие.

Редовните физически натоварвания водят до подсилването на имунната система.Не е задължително да се знаимавате професионално със спорт, достатъчно е да ходите пеша средно 30 минути на ден и карането на колело е чудесна алтернатива за нормално физическо натоварване.

Сънят също играе важна роля за имунната система. Организмът се нуждае най-малко от 7 часа сън през нощта. Освен количеството е важно и качеството на съня.

Почивката е ключова, за да се чувствате добре. Пълноценният релакс ще окаже благоприятен ефект върху имунната ви система. Проучвания са доказали, че стресът на работното място и напрегнатото ежедневие като цяло намаляват нивата на протеин в организма, който е отговорен за разрушаването на чуждите тела. Когато човек живее под стрес, той не може да живее пълноценно, нарушава хранителния си режим, разваля съня си, а по-този начин организмът отслабва. Най-важното е да намерите почивката, която ще ви накара да разпуснете максимално след тежка работна седмица и ще ви зареди с много положителни емоции.